– IS tjener millioner på valutaspekulering

Terrorgruppa Den islamske staten (IS) tjener opp mot 170 millioner kroner i måneden på valuta- og aksjespekulering, mener britiske myndigheter.

Valutahandel i Bagdad

En valutamegler teller dollarsedler i den irakiske hovedstaden Bagdad.

Foto: Yuri CORTEZ / AFP

Detaljene kommer fra en høring i Storbritannias utenriksdepartement, der en egen komité gransker myndighetenes rolle i finansieringen av IS, skriver Telegraph.

IS-krigar med flagg i Mosul juni 2014

IS tok kontroll over den irakiske byen Mosul i 2014. Da skal de ha plyndret sentralbanken for flere hundre milliarder dollar.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Da IS tok kontroll over den irakiske byen Mosul i 2014, skal de ha plyndret sentralbanken for 429 millioner dollar, rundt 3,5 milliarder kroner.

Disse pengene skal ha funnet veien ut på det internasjonale aksjemarkedet, og tilbake til IS gjennom banksystemer i Jordan og Irak.

Mange av transaksjonene benytter seg av det kontantbaserte hawala-systemet, som bruker lokale mellommenn og er svært vanskelig å ettergå.

Fortjenesten kommer hovedsakelig fra valutahandel, og til sammen skal disse inntektene utgjøre 14 millioner pund i måneden, rundt 170 millioner kroner.

Valutahandel i Bagdad

En mann tilbyr veksling på gata i Bagdad.

Foto: Karim Kadim / Ap

Stengte dollarauksjoner

Avkastningen er angivelig så bra at denne praksisen nå utgjør en av de viktigste inntektskildene til IS, sammen med olje, utpressing og plyndring.

USA har identifisert 142 irakiske valutahandlere som mistenkes for å hvitvaske penger for IS, og sentralbanken i Irak har lagt ned forbud mot dollarauksjoner som vanligvis holdes annenhver uke.

IS regnes som tidenes rikeste terrorgruppe, med en formue på flere milliarder kroner.

I 2014 anslo amerikanske myndigheter at IS fikk inn mellom en og tre millioner dollar hver dag. De største inntektene kom fra kaprede oljefelt i Irak og Syria. Oljen blir for det meste smuglet til Tyrkia og solgt.

I tillegg får gruppa inn store summer gjennom utpressing og skattlegging i områder de kontrollerer. Ifølge Washington Post er også løsepenger for gisler, menneskesmugling og salg av antikviteter viktige inntektskilder.

SISTE NYTT

Siste nytt