NRK Meny
Normal

Obama: Hadde denne demningen blitt ødelagt hadde mange tusen mistet livet

IS, organisasjonen den islamske staten, skal være drevet tilbake fra den strategisk viktige Mosul-dammen i Irak.

Kurdiske peshmerga soldat ved Mosul-demningen i Irak

En kurdisk peshmerga-soldat forbereder angrepet som endte med at Mosul-demningen ble tatt tilbake fra IS i går kveld.

Foto: Khalid Mohammed / Ap

Det melder statlig irakisk fjernsyn.

I går kveld kom de første meldingene fra de kurdiske peshmerga-styrkene som får luftstøtte fra de amerikanske styrkene. I dag tidlig blir dette kringkastet på irakisk statlig TV.

IS har hatt kontroll over demningen siden begynnelsen av august og det har vært fryktet at organisasjonen kan komme til å bruke den som et våpen.

Mosul-demningen er den største i Irak og dem som kontrollerer denne demningen vil også ha kontroll over store deler av Iraks strøm- og vannressurser, ifølge BBC.

Elektrisitet for mange

Ifølge en talsmann for de kurdiske styrkene var de søndag kveld i gang med å rydde området rundt demningen for miner og sprengladninger.

At demningen er kommet under kurdernes kontroll, er et av de hittil viktigste skritt i kampen mot krigerne i den sunni-islamistiske gruppen IS (Den islamske staten).

De har siden de startet sin offensiv i juni, underlagt seg store deler av Nord-Irak, blant annet millionbyen Mosul, som ble erobret 10. juni.

Demningen i Mosul i elva Tigris forsyner store deler av regionen med elektrisitet og er også svært viktig for jordbrukerne i Nineveh-provinsen.

Den som kontrollerer demningen, kan i teorien oversvømme store deler av Nord-Irak.

IS på Mosul-demningen i Irak

Siden 6. august har IS hatt kontroll over den strategisk viktig Mosul-demningen.

Foto: DSK / Afp

Obama autoriserte

USAs president Barack Obama sa søndag at han autoriserte bombingen i Nord-Irak for å hjelpe til med å ta tilbake demningen. Han sa at dette er ledd i hans mål om å beskytte amerikanske borgere.

«Om Mosul-demningen var blitt brutt, kunne det ha truet livet til store antall sivile, inkludert amerikansk personell og anlegg, slik som den amerikanske ambassaden i Bagdad», heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

Obama understreker at slike operasjoner er begrenset, og at de utføres i fullt samarbeid med den irakiske regjeringen.

Nineveh neste mål

Den kurdiske framrykkingen begynte etter at USA lørdag bombet flere IS-mål i nærheten av Mosul-demningen. Amerikanske fly gjennomførte til sammen ni angrep mot IS-stillinger i byen Arbil og ved demningen, bekrefter Pentagon.

Ifølge USA ble en rekke kjøretøyer som krigerne i IS hadde tatt, ødelagt i angrepet.

Hoshyar Zebari, som inntil forrige måned var utenriksminister i Irak, sier i et intervju med BBC at de kurdiske styrkene møtte stor motstand i kampen om demningen.

Neste mål er å gå mot islamistiske krigere som har kontroll over områdene i Nineveh, og la minoritetene som er fordrevet, komme tilbake. Blant dem er tusenvis at kristne og yazidier som har flyktet

Laster kart, vennligst vent...

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt