– IS-leder drept i droneangrep

Lederen for terrorgruppa IS' avdeling i Afghanistan og Pakistan, Hafiz Saeed Khan, er drept i et droneangrep, ifølge ambassadør. Også i fjor kom det meldinger om at Khan var tatt av dage.

Laster kart, vennligst vent...

Lederen for IS' Khorasan, Hafiz Saeed Khan, skal ha blitt drept i et bombeangrep 26. juli.

Nyhetsbyrået Reuters melder fredag kveld at Hafiz Saeed Khan, lederen for IS' Khorasan (IS i Afghanistan og Pakistan) har blitt drept i et droneangrep. Angrepet skal ha skjedd øst i Afghanistan, i Nangharhar, for om lag tre uker siden.

Det er foreløpig ikke kjent om sivile liv gikk tapt i angrepet.

Kilden er den afghanske ambassadøren til Pakistan, Omar Zakhilwal.

– Jeg kan bekrefte at Hafiz Saeed Khan ble drept i et angrep 26. juli, sier Zakhilwal, ifølge Reuters.

En talsmann for den amerikanskledede koalisjonen mot IS i Kabul kunne ikke umiddelbart bekrefte meldingene, men sier det vil bli iverksatt en etterforskning. En kilde i det amerikanske forsvaret bekrefter imidlertid Khans dødsfall overfor nyhetsbyrået AFP.

– De fikk ham, sier kilden i hæren, som ber om å være anonym i påvente av en offisiell uttalelse.

Hafiz Saeed Khan

IS-leder Hafiz Saeed Khan (i midten). Bildet er hentet fra en video distribuert av terrorgruppa.

Foto: BBC Monitoring / BBC

Meldt død tidligere

Også i juli i fjor kom det meldinger om at Khan, som tidligere var en av lederne i den pakistanske delen av Taliban, hadde blitt drept i et droneangrep i Nangharhar-provinsen.

Dengang var kilden pakistansk etteretning, skriver BBC. Disse meldingene ble imidlertid ikke bekreftet fra offisielt hold, og terrorgruppa sa selv til den britiske allmennkringkasteren at Khan fortsatt var i live.

Området Khan befinner seg i ligger nær grensa til Pakistan. Terrogruppa IS referer til denne delen av Afghanistan, som Khorasan-regionen, og regnes som et område der IS er særlig aktive.

– 45.000 IS-krigere er drept på to år

Sean MacFarland

Sean MacFarland, leder for den USA-ledede operasjonen mot IS.

Foto: Khalid Mohammed / Ap

Meldingene om at Khan er drept kommer bare dager etter at general Sean MacFarland, øverstkommanderende for den USA-ledede operasjonen mot IS, sa at 45.000 er drept siden operasjonen mot IS for to år siden.

Ifølge MacFarland består IS i Syria og Irak fortsatt av mellom 15.000 og 30.000 krigere. Samtidig hevdet han at jihadistene har stadig større problemer med å rekruttere nye krigere.

– Antall krigere på frontlinjen er redusert. De er redusert ikke bare når det gjelder antall, men også når det gjelder kvalitet. Vi ser at de ikke opererer like effektivt som tidligere, og det gjør dem til lettere mål for oss, sa MacFarland, ifølge AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt