– IS har tatt inn over 500 familier for å bruke som levende skjold

IS har tatt 550 familier fra landsbyer rundt Mosul og holder dem i nærheten av deres områder inne i den irakiske byen. FN frykter at familiene skal brukes som levende skjold.

Flykter fra angrep

Flere tusen har måtte forlate hjemmene sine i de nærliggende landsbyene rundt Mosul. IS skal ha tatt flere av disse med seg inn i byen for å bruke som levende skjold

Foto: Uncredited / Ap

– Vi har bekreftede opplysninger fra området om at dette er tilfelle, sier FN-talskvinne Ravina Shamdasani til nyhetsbyrået Reuters og legger til at de også undersøker rapporter om at terrorgruppen skal ha drept rundt 40 sivile i en av landsbyene.

Rundt 30.000 soldater innledet mandag en offensiv for å gjenerobre Mosul, som var Iraks nest største by før krigen, og det er ventet harde kamper i byen. IS har kontrollert Mosul siden juni 2014.

Sjialeder ber folk samarbeide

Fredag ba den høyeste sjiamuslimske lærde i Irak og leder for hawzan i Najaf, storayatolla Ali as-Sistani, styrkene som deltar i offensiven i Mosul om å beskytte sivile på deres vei inn i byen, skriver AP.

Han oppfordret også «de gode menneskene i Mosul om å samarbeide med sikkerhetsstyrkene så mye som mulig og legge til rette for deres oppdrag om å befri dem fra IS-terroristene».

De irakiske styrkene og peshmergastyrkene har fortsatt fremrykkingene mot Mosul og har gjenerobret rundt 30 landsbyer, sør og øst for byen. Men i de fleste av disse landsbyene var det ingen sivile, folk hadde rømt derfra da IS kom.

Sender nødhjelp

Tyrkiske Røde halvmåne har sendt lastebiler til det nordlige Irak med nødhjelp og mat for 10.000 mennesker som har flyktet fra hjemmene sine på grunn av kampene i og rundt Mosul, opplyser organisasjonen fredag.

Rundt 1,5 millioner mennesker befinner seg i byen som er okkupert av cirka 5000 IS-soldater.

– I første omgang sender vi nødhjelp til rundt 30 landsbyer rundt Mosul som har blitt frigjort. Det er rundt 3.000-4.000 mennesker på flukt fra disse landsbyene, og lastebilene har som mål om å nå dem, sier Kerem Kinik, presidenten i den tyrkiske Røde Halvmåne.

Ifølge Kinik kan så mange som 150.000 til 400.000 mennesker ende opp med å måtte forlate hjemmene sine i Mosul, og organisasjonen bygger nå flere leirer som kan ta imot dem i tillegg til de 40 de allerede har satt opp nord i Irak.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt