– IS-dokumenter identifiserer 22.000 jihadister

Tusenvis av dokumenter som er lekket til den britiske TV-kanalen Sky News gir informasjon om 22.000 IS-medlemmer fra 51 ulike land. Tyske myndigheter har også fått tilgang til det sensitive medlemsregisteret, og bekrefter at dokumentene er ekte.

SYRIA-CRISIS/IRAQ Militant Islamist fighters in military vehicles parade along the streets of Syria's northern Raqqa province

PÅ DEFENSIVEN: Militante islamister paraderer i den syriske byen Raqqa i juni 2014. Nå kommer det rapporter om at IS kan være i ferd med å gi slipp på hovedkvarteret i Raqqa for å flytte seg videre til ørkener sentralt i Syria og til Irak.

Foto: STRINGER / Reuters

Det var Sky News som først meldte at de hadde mottatt en minnepinne med sensitivt innhold fra en IS-avhopper som skal ha hatt stor tillit internt i ekstremistgruppa.

Mannen, som kaller seg Abu Hamed, hevder at de islamske lovene han trodde på har kollapset fullstendig i organisasjonen, og at det var dette som fikk ham til å slutte.

Den syriske opposisjonsavisen Zaman Al Wasl har publisert 1.736 sider fra det samme materialet.

Tyskland: – Dokumentene er ekte

Torsdag melder The Guardian at også tyske myndigheter har fått tilgang til det svært omfattende og detaljerte medlemsregisteret. Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière bekrefter at dokumentene er ekte.

Germany Terror Threat

Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière

Foto: Sebastian Kahnert / Ap

– Materialet kan bidra til å avklare de underliggende strukturene i denne terroristorganisasjonen, sier de Maizière, ifølge tyske medier.

En talsmann for det tyske føderale politiet (BKA) bekrefter at de er i besittelse av dokumentene, men vil ikke si hvordan de har fått tak i disse.

En av filene beskriver en brigade med navn på IS-soldater som har sagt seg villige til å være selvmordsbombere.

MIDEAST-CRISIS/IRAQ-ISLAMICSTATE File photo of a fighter of ISIL holding a flag and a weapon on a street in Mosul

Dokumentene skal inneholde opplysninger om minst 16 britiske IS-rekrutter, fire fra USA og seks fra Canada. I tillegg er det funnet navn på IS-personell fra Frankrike og Tyskland.

Foto: STRINGER / Reuters

– Et fantastisk kupp

Dokumentene inneholder opplysninger om 22.000 personer fra minst 51 land, med detaljer om navn, fødested, blodtype, utdanning, adresser, telefonnummer og kontaktpersoner.

– Et fantastisk kupp. Det vil være en gullgruve av informasjon og av enorm betydning og interesse for veldig mange mennesker, særlig sikkerhets- og etterretningstjenestene, sier tidligere direktør for MI6s globale antiterroroperasjoner, Richard Barrett, til Sky News.

Laster Twitter-innhold

Kan avverge terrorangrep

Dokumentene avslører identiteten til en rekke tidligere ukjente jihadister. Dette skal blant annet gjelde IS-medlemmer fra Storbritannia og Nord-Europa, store deler av Midtøsten og Nord-Afrika samt USA og Canada.

Informasjon om hvor disse personene oppholder seg kan være avgjørende i kampen for å ødelegge IS og forhindre at gruppen gjennomfører flere terrorangrep.

Ifølge britisk og tysk etterretning har om lag 700 briter og 600 tyskere sluttet seg til IS.

Laster Twitter-innhold

– IS kan gi opp Raqqa

Mannen som har lekket dokumentene, hevder å ha stjålet minnepinnen fra sjefen i IS' interne sikkerhetspoliti. En Sky-korrespondent skriver at han møtte mannen på et hemmelig sted i Tyrkia for å motta informasjonen.

IS-avhopperen beskrives som totalt desillusjonert når det gjelder gruppas lederskap, og han hevder at organisasjonen nå er overtatt av tidligere soldater fra Saddam Husseins irakiske Baath-parti.

Videre hevder han at IS er i ferd med å gi slipp på hovedkvarteret i Raqqa for å flytte seg videre til ørkener sentralt i Syria og til Irak, gruppas opprinnelsesland.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt