NRK Meny
Normal

– IS brukte kjemiske våpen 71 ganger

Siden 2014 har terrorgruppen IS tatt i bruk kjemiske våpen minst 71 ganger i Irak og Syria, ifølge nyhetsbyrået AP. Sannsynligheten er stor for at kjemiske våpen kommer til å bli brukt mot sivile i Mosul, ifølge analyse.

Kjemisk angrep Syria IS

Dokumentarfotograf Mohammed Abu Kamal viser fram et bilde av en gutt som døde under det kjemiske angrepet i Ghouta i Syria i august 2013.

Foto: Mohammed, MOHAMMED BADRA / Epa

Ifølge en ny analyse som nyhetsbyrået AP siterer er det en stor risiko for at IS kan komme til å bruke kjemiske våpen mot sivile eller militærstyrker under offensiven i byen Mosul.

IS har brukt kjemiske våpen 52 ganger i Syria og 19 ganger i Mosul, totalt 71 ganger på to år.

Mosul har vært et sentrum for produksjon av kjemiske våpen, men eksperter tror at IS har flyttet lageret av materialer til Syria i forkant av offensiven som startet i Mosul i september.

Klor- og sennepsgass er stridsmidlene som mest sannsynlig kommer til å bli brukt i Mosul. Sennepsgass angriper hud, øyne og slimhinner, og gir store sår og blemmer med høy risiko for infeksjoner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mosul

68.000 sivile har ifølge FN flyktet fra Mosul etter at irakiske regjeringsstyrker innledet sin offensiv for å gjenerobre byen fra IS.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

1700 IS-krigere drept

Iraks utenriksminister Ibrahim al-Jaafari sier under et besøk i Ungarn tirsdag at fremgangen med å frigjøre Mosul er bremset opp av IS-grupper som bruker sivile som menneskelige skjold.

Så langt har 1700 IS-krigere blitt drept og 120 fanget i kampen om Mosul, opplyser al-Jaafari.

Han sier at en tredjedel av Ninevah-provinsen, hvor Mosul er hovedstaden, er befridd fra IS. Over 60.000 flyktninger har forlatt byen, færre enn myndighetene forventet, og al-Jaafari sier at Irak er forberedt på å ta imot mange flere.

Rykker mot Mosul-bydel

Irakiske regjeringsstyrker forsøker nå å ta kontroll over en ny bydel øst i Mosul, men møter kraftig motstand fra IS, ifølge øverstkommanderende for de irakiske spesialstyrkene i området, generalmajor Haider Fade.

IS slår tilbake og angriper de framrykkende soldatene med raketter og granater, opplyser Fade.

Mosul ble erobret av IS sommeren 2014 og det bor fortsatt rundt 1 million mennesker i byen.

Den USA-ledede koalisjonen mot IS har gitt de irakiske styrkene flystøtte og bombet mandag en viktig bru over elva Tigris helt sør i Mosul. Håpet er at dette vil gjøre det verre for IS å sende forsterkninger og forsyninger til fronten på østsiden av elven, der de irakiske regjeringsstyrkene har gått inn, skriver NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt