Hopp til innhold

– Irsk nei til EU-traktat

Irland har sagt nei til EUs Lisboatraktat, sier justisminister Dermot Ahern. Også den irske rikskringkastingen spår nederlag for traktatens tilhengere.

Nei-siden leder
Foto: PETER MUHLY / AFP

Prognosene etter folkeavstemninga i går, viser et nei-flertall mot Lisboa-traktaten. Det melder den irske TV-stasjonen RTE.

Valgmannskaper i den irske hovedstaden Dublin sa til nyhetsbyrået Reuters at delresultater fra ni stemmekretser i Dublin ga nei-siden ledelsen.

Kan blokkere EU-reform

Stemmene telles

Valgmannskapene teller fremdeles stemmer.

Foto: ANDREW WINNING / REUTERS

Valgmannskapet i Dublin teller fremdeles stemmer, mens politikene i Brussel teller timer.

Det første resultatet, fra Waterford-distriktet sørøst i Irland, viste nei-flertall med 54 mot 46 prosent, meldte nettstedet ireland.com

- Det går mot et nei, dermed har folket sagt sitt, og det ligger utall grunner bak dette utfallet, sa justisminister Dermot Ahern til nyhetsbyrået Reuters etter å ha sett de første resultatene.

Traktaten åpner blant annet for at EU kan få egen president og uteriksminister, og et nei i Irland kan blokkere hele reformprosessen i EU.

Konsekvenser for irene

Det kan også få store innenrikspolitiske følger for irene selv, og spesielt for statsminister Brian Cowen som overtok regjeringsroret etter veteranen Bertie Ahern i mai i år.

Stemningen blant Cowens medarbeidere er nervøs, etter rykter om nei-flertall i statsministerens eget hjemfylke Offaly. Et slikt utfall ville være ytterst pinlig for statsministeren, het det på Irish Independents nettsider fredag.

Utfallet av den irske folkeavstemningen blir tema på EUs utenriksministermøte i Luxembourg mandag. Men den franske og den tyske regjeringen var ventet å ville gi en felles kommentar til resultatet så snart det forelå, het det på ireland.com fredag.

Lavt frammøte

Irland er det eneste landet i EU som gir innbyggerne mulighet til å stemme over traktaten. Omtrent en firedel av Irlands rundt 1,3 millioner stemmeberettigede hører til i Dublin, likevel var frammøte ved folkeavstemningen på snaue 45 prosent.

Ifølge Irish Independent var valgforskere usikre på hvordan dette skulle tolkes, men enkelte kommentatorer mente at nei-siden hadde mest å tjene på et lavt frammøte.

SISTE NYTT

Siste nytt