Hopp til innhold

– Iran villig til atomforhandlinger

Irans president Mahmoud Ahmadinejad sier at landet er villig til å forhandle om sitt atomprogram.

Irans president Mahmoud Ahmadinejad

TILBAKEVISER PÅSTAND: Irans president Mahmoud Ahmadinejad sier at det ikke stemmer at landet ikke er villig til å ha samtaler med stormaktene om sitt atomprogram.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

Det melder nyhetsbyrået AP.

Det stemmer ikke at Iran ikke er villig til å ha samtaler med stormaktene om sitt atomprogram, ifølge presidenten.

Vestlige land frykter at Iran er i ferd med å utvikle atomvåpen, mens iranske myndigheter hevder at deres atomprogram er til sivilie formål.

Tviler på atomvåpen-planer

Men ifølge en rapport fra anerkjente Institute for Science and International Security (ISIS), har ikke Iran fattet noen beslutning om å utvikle atomvåpen. Landet har heller ikke kapasitet til å produsere nok høyanriket uran, heter det i den amerikanske rapporten.

ISIS heller kaldt vann i blodet på amerikanske og vestlige politikere som den siste tide har trappet opp retorikken mot Iran.

– Det er usannsynlig at Iran kommer til å fatte en beslutning om å produsere atomvåpen, all den tid kapasiteten deres til å anrike uran er så begrenset som i dag, slår ISIS-rapporten fast.

Ingen beviser

Republikanske politikere i USA og israelske myndigheter og analytikere, har hevdet at Iran innen et år kan være i stand til å utvikle atomvåpen. Dette bestrides av ISIS.

– Selv om Iran er i ferd med å sikre seg atomkunnskap, foreligger det ingen beviser for at regimet har bestemt seg for å utvikle atomvåpen, konkluderer rapporten.

– En slik beslutning kommer heller neppe til å bli tatt før Iran er i stand til å utvide sin anrikningskapasitet til et punkt der de raskt og hemmelig er i stand til å produsere høyanriket uran, heter det videre.

SISTE NYTT

Siste nytt

BBC-reporter Ed Lawrence arrestert under demonstrasjoner i Shanghai

FN ber Kina respektere retten til fredelige protester

FN oppfordrer Kina til å respektere retten til fredelige protester etter demonstrasjonene i landet de siste dagene. Søndag ble en BBC-journalist pågrepet av kinesisk politi under demonstrasjoner i Shanghai.