NRK Meny
Normal

– Iran vil bli holdt ansvarlige

USAs visepresident Joe Biden sier at Iran vil bli holdt ansvarlig for det amerikanske myndigheter hevder er terrorplaner mot USA.

Joe Biden

USAs visepresident Joe Biden sier at USA nå jobber med å samle verdensopinionen bak seg for et mulig svar mot Iran.

Foto: Manuel Balce Ceneta / Ap

Beskyldningene mot Iran flyr høyt etter at det tirsdag ble kjent at landets politiske ledelse skal ha vært involvert i å planlegge terrorangrep i USA.

To iranske menn er siktet for å «stå bak en plan i regi av iranske myndigheter» om å drepe Saudi-Arabias ambassadør til USA, som en del av et større terrorangrep.

Terrorplanene skal ha hatt koblinger til Iran. Den amerikanske påtalemyndigheten mener at terrorplanene var støttet økonomisk av og ledet fra Iran.

56 år gamle Manssor Arbabsiar er arrestert, og skal ha hevdet at han fikk sine ordre fra «høyt hold i den iranske regjeringen».

De alvorlige påstandene kommer etter lang tid med spenning i forholdet mellom Iran på den ene siden, og USA og Saudi-Arabia på den andre.

– Vil bli holdt ansvarlige

Manssor Arbabsiar

Arresterte Manssor Arbabsiar skal ha planlagt et terrorangrep på amerikansk jord mot Saudi-Arabias ambassadør til landet.

Foto: Ap

USAs visepresident Joe Biden sier at Iran vil bli holdt ansvarlig for terrorplanene. Han sier at de nå jobber med å samle verdensopinionen bak seg for et mulig svar mot Iran.

– Dette er en sjokkerende handling, og iranerne vil bli holdt ansvarlige, sier Biden til TV-kanalen ABC.

USA vil informere både egne og utenlandske diplomater om detaljene i den påståtte terrorplanen

Spørsmålet blir hva slags sanksjoner USA nå kan gå til mot Iran som ikke allerede er iverksatt. CNN melder at USAs utenriksminister Hillary Clinton vil ta en ringerunde til statslederkolleger og ønsker å bringe saken inn for FNs sikkerhetsråd. Dette inkluderer Kina og Russland, som har diplomatiske bånd til både USA og Iran.

I tillegg skal USA ta kontakt med ledere fra arabiske og muslimske stater i et forsøk på å danne en felles front mot Irans regjering.

«Dyp uro»

I EU frykter man at den dype krisen i forholdet mellom Iran og USA kan få geopolitiske ringvirkninger. Unionen uttrykker «dyp uro» rundt situasjonen som har oppstått.

– Dersom beskyldningene viser seg å stemme, vil dette være et alvorlig brudd på internasjonal lov, og det vil få store, internasjonale konsekvenser, sier talskvinne Maja Kocijancic, ifølge AFP.

Hun oppfordrer Irans ledelse til å fullt ut samarbeide med USA i denne saken, og stoler på at amerikanerne får belyst alle fakta i saken.

Storbritannias statsminister David Cameron sier at de nå er i kontakt med amerikanske myndigheter med tanke på hva slags sanksjoner som kan være aktuelle.

– Vi vil støtte ethvert tiltak som bidrar til at Iran blir holdt ansvarlige for sine handlinger, sier han.

– Krigshissing

Irans FN-ambassadør anklager i et brev til generalsekretær Ban Ki-moon USA for krigshissing og kaller anklagene uriktige.

– Iran søker en verden uten terrorisme og ser på USAs nåværende krigshissing og propaganda mot Iran som en trussel, ikke bare mot Iran, men mot freden og stabiliteten i Golf-regionen, heter det i brevet fra ambassadør Mohammad Khazaee.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt