Hopp til innhold

– Iransk myndigheter står bak ambassade-angrep

En tidligere iransk opposisjonell er ikke i tvil om hvem som angrep den britiske ambassaden i Teheran: Den iranske revolusjonsgarden.

Angrep på den britiske ambassaden i Teheran

Politiet forholdt seg relativt rolig da folkemengden klatret over gjerdet på den britiske ambassaden.

Foto: Vahid Salemi / Ap

Beroz Omid

Beroz Omid er sterkt kritisk til regimet i Iran, og mener Den iranske revolusjonsgarden står bak angrepene på den britiske ambassaden.

Foto: Privat

– For alle iranere er det veldig lett å se hvem som står bak. Dette er revolusjonsgarden. Vi ser det på klærne, slagordene, bildene de viser frem og pannebåndene de bærer med islamistiske slagord, sier Beroz Omid, som til daglig er tannlege i Trondheim, men som tidligere var en del av opposisjonen i Iran, før han måtte rømme landet som 19-åring.

I går stormet rasende menneskemengder to av bygningene til den britiske ambassaden, og flere ambassadeansatte ble en stund holdt som gisler.

Bilder av mobben gikk verden rundt, og ble av det iranske regimet fremstilt som studenter og vanlige folk som hadde fått nok av britenes varslede sanksjoner mot landet.

Passivt politi

Men bildene viste også den rasende folkemengden som klatret over gjerdet og trengte seg inn i ambassaden, mens politiet stod stille å så på.

Ifølge Omid forsøker myndighetene nå å fremstille dette som et folkelig opprør mot boikotten.

– Regimet gjør dette for å skremme britene og late som om folket står bak dem. Men hvis man ser på bilder fra det virkelige studentopprøret i 2009, så ser man helt andre bilder og en helt annen politireaksjon, forteller Omid.

En politimann ser på mens en mann henter med seg et bilde fra den britiske ambassaden.

En politimann ser på mens en mann henter med seg et bilde fra den britiske ambassaden.

Foto: STRINGER/IRAN / Reuters

Iranske myndigheter selv sier de ikke kjente til planene om å angripe ambassadebygningene.

En talsmann for det iranske utenriksdepartementet sier at de beklager angrepet på ambassaden, og at iranske myndigheter vil sørge for diplomatenes sikkerhet.

Dette er bare et spill, mener den opposisjonelle tannlegen.

– Regimet gjør dette for å stoppe oljeboikotten. Det eneste de kan gjøre er å skremme britene og de vil at det skal fremstå som om folket står bak. Det er helt feil.

Den britiske reaksjonen lot heller ikke vente på seg. I dag beordret Storbritannia Iran til å stenge sin ambassade i London og ber alle iranske diplomater om å forlate landet.

Viktig oljeeksport

I forrige uke ble det kjent at USA, Storbritannia og Canada bryter alle økonomiske forbindelser med Iran som svar på anklagene om at landet er i ferd med å utvikle atomvåpen.

Dette vil i første rekke ramme landets viktige oljeindustri som regimet og revolusjonsgarden er veldig avhengig av. Siden Ahmadinejad ble president i 2005 har revolusjonsgarden fått stadig mer innflytelse både på politikken og på økonomien.

I den samme perioden har det store konglomeratet Khatam-ol-Anbia, som er direkte underlagt revolusjonsgarden, fått tildelt stadig flere store olje-, gasskontrakter i det oljerike landet.

Og for ett år siden fikk garden direkte overført 1 milliard amerikanske dollar fra det statlige oljestabiliseringsfondet, for å styrke sitt arbeid i energisektoren.

Noe som tydeliggjør revolusjonsgardens økonomiske interesser i en eksport som står for nesten 90 prosent av landets totale eksportinntekter.

Historisk har også forholdet mellom britene og iranerne vært ganske anstrengt etter at britene og BP nærmest forsynte seg gratis av oljen i landet frem til den ble nasjonalisert tidlig på 50-tallet. Noe som kanskje kan forklare hvorfor den britiske ambassaden ble angrepet, i stede for den amerikanske eller den canadiske.

SISTE NYTT

Siste nytt