Hopp til innhold

– Iran masseproduserer dronekopier

Iran hevder de har begynt å masseprodusere kopier av det amerikanske droneflyet de påsto å ha kapret i fjor.

ScanEagle-drone vist frem på iransk TV

Iransk fjernsyn viste bilder av det som skal være en intakt amerikansk ScanEagle-drone. Dronen har et vingespenn på tre meter.

Foto: Ap

Den originale dronen er av typen ScanEagle, som tar av fra hangarskip og større krigsskip, og ble ifølge den iranske Revolusjonsgarden kapret da den drev etterretning over Persiabukta i desember.

USA nektet for at de savnet noen droner, men ifølge den iranske marinen er dronen allerede analysert, kopiert og produsert i flere eksemplarer.

Statlig fjernsyn i Iran siterer kontreadmiral Ali Fadavi, som er øverstkommanderende for Revolusjonsgardens marine- og luftforsvarsenhet.

Fadavi hevder at Iran har tilegnet seg kunnskapene om produksjonen av ScanEagle-dronene, og at produksjonen av de første kopiene var i gang allerede to uker etter at de fikk tak i originalen.

Ifølge nyhetsbyrået Fars hevder militæret at de har fått tak i samme modell tidligere, og at produksjonen er i full gang.

Bilder fra en drone Iran hevder å ha kapret

Disse bildene viser angivelig en amerikansk militærbase i Afghanistan. Iran hevder bildene er hentet ut fra en kapret drone.

Foto: REUTERS TV / Reuters

Viste rekognoseringsbilder

Iran hevder også å ha hentet ut bildemateriale fra en RQ-170-drone som ble kapret i desember 2011.

– Ved å analysere informasjon vi har hentet ut fra dronen, fant vi ut at den hadde utført mange oppdrag i Irans naboland, sier luftforsvarssjef Amir Ali Hajizadeh.

Statlig fjernsyn i Iran viste i forrige uke videobilder som angivelig var hentet ut fra dronen.

Bildene viser ifølge iranske medier en amerikansk base i Afghanistan og en rekke oversiktsbilder tatt fra lufta.

Da dronen ble kapret for to år siden truet det iranske forsvaret med å plukke den fra hverandre for å lære seg teknologien og bygge en kopi. USAs president Barack Obama ba om å få den tilbake , men Iran nektet .

Les: Iran vil kopiere amerikansk fly

IRAN-USA/DRONE Undated picture shows member of Iran's revolutionary guard pointing at U.S. RQ-170 unmanned spy plane as he speaks with Hajizadeh at unknown location in Iran

Amir Ali Hajizadeh med den amerikanske RQ-170-dronen i Iran i 2011.

Foto: HANDOUT / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt