Hopp til innhold

– Iran og IAEA i hemmelige atomforhandlinger

Iran sitter angivelig i hemmelige forhandlinger med IAEA om landets atomprogram. Håpet er at en avtale skal heve sanksjonene mot Iran.

IAEA-direktør Mohamed ElBaradei

IAEA-direktør Mohamed ElBaradei skal ifølge The Times ha forhandlet med Iran i lengre tid.

Foto: Hans Punz / Scanpix/AP

Utkastet til en avtale med 13 punkter ble forhandlet fram i september og ført i pennen av direktøren for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), Mohamed ElBaradei.

Den britiske avisen The Times , som har sett dokumentet, skriver at det ble lekket av en av partene i forhandlingene, som var bekymret over innholdet.

Offisielt benekter IAEA at utkastet eksisterer, men diplomater avisen har snakket med sier at ElBaradei har håp om å komme fram til en avtale som han igjen kan legge fram for USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike og Tyskland.

I henhold til avtaleutkastet skal Iran få lov til å fortsette, og til og med utvide, anrikningen av uran, men under tettere overvåking av IAEA.

Les også: – Iran er klar for nye atomsamtaler
Les også: Det går mot atomløsning i Iran

Bushehr

Atomkraftanlegge Bushehr i Iran.

Foto: CAREN FIROUZ / REUTERS

Kan slippe sanksjoner

Anrikningen skal være en del av en internasjonal «bank» for atombrensel.

– Partene skal opprette et internasjonalt konsortium for anriking av uran, både i og utenfor Iran, ifølge utkastet.

Punkt ti i avtaleutkastet sier at om Iran går med på disse betingelsene, så skal dette gjenspeile seg positivt i FNs sikkerhetsråd der sanksjonene mot landet vil bli hevet.

– Sanksjonene som forbyr inn- og utreise for forskere og teknikere skal heves umiddelbart. Det samme gjelder forbudet mot forsyninger av reservedeler til fly og andre vesentlige aktiviteter, står det angivelig å lese i dokumentet.

– Vil sikre ettermælet

ElBaradei har varslet sin avgang ved årsskiftet, og diplomater hevder at han er ivrig etter å sikre ettermælet sitt med en avtale, noe som også vil være et svar på tiltale til dem som har hevdet at han har vært unnvikende overfor Iran.

Lekkasjen om forhandlingene med Iran kommer samtidig med en IAEA-rapport hvor det blir advart mot å stole på Iran i atomspørsmål.

Det blir også påstått at Iran kan skjule flere atominstallasjoner enn den ved Qom som Iran orienterte IAEA om tidligere i år. Inspektører fra IAEA sier at Teheran ikke har overbevist dem om hva anlegget blir brukt til, og at det er blitt løyet om når det ble bygget. Eksperter mener at størrelsen på atomanlegget tilsier at aktiviteten har militære formål.

Les: Iran åpnet atomkraftanlegg
Les: Iran bygger nytt atomanlegg

– USA og Kina samlet

Barack Obama møter Kinas president Hu Jintao i Beijing

Barack Obama møtte Hu Jintao i Beijing tirsdag.

Foto: Mandel Ngan / Scanpix/AFP

President Barack Obama sa tirsdag at USA og Kina står samlet bak kravet om iransk åpenhet om atomprogrammet, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Iran må også komme med forsikringer om at atomvirksomheten har fredelige formål, sa Obama etter et møte med Kinas president Hu Jintao i Beijing.

– På dette punktet står våre to land samlet. Iran har muligheten til å vise sine fredelige intensjoner, men om landet ikke benytter denne muligheten, vil det får konsekvenser, sa Obama.

Han utdypet ikke hva disse konsekvensene eventuelt vil bli.

SISTE NYTT

Siste nytt