Donald Trump: Iran har gjort en stor feil

Dragkampen mellom Iran og USA om nedskytingen av den amerikanske dronen fortsetter. Samtidig sier president Donald Trump at «Iran har gjort en stor feil».

USA bekrefter at drone ble skutt ned

En amerikansk kilde bekrefter overfor nyhetsbyrået Reuters at en drone av denne typen, en U.S. Navy MQ-4C Triton, er skutt ned. Dronetypen er utstyrt med infrarøde kameraer, så den kan overvåke gjennom skydekke.

Foto: US NAVY / Reuters

Twitter-meldingen fra Trump amerikansk morgentid var presidentens første reaksjon på nyheten om at en amerikansk drone var skutt ned over Iran.

Laster Twitter-innhold

På direkte spørsmål fra reportere om hvordan USA vil svare på nedskytningen, tok den amerikanske presidenten frem ett av sine standardsvar:

«Det vil dere finne ut. Som dere også helt klart vet, kommer vi ikke til å snakke veldig høyt om det», sa Trump.

Donald Trump om Iran: Trump: If Tehran attacks, it will be 'official end of Iran'

President Donald Trump har tidligere sagt om Iran: «Hvis Teheran angriper så vil det bli den endelig slutten på Iran».

Foto: Brendan Smialowski / AFP

Han mener nedskytningen kan være en feil, begått av «en løs kanon». Han sier at «han har en følelse av at det kan være det som er skjedd, at en general eller noen andre ved en feil gav ordre om nedskytingen».

Presidenten gjentok likevel at «de har gjort en veldig stor feil».

34 kilometer fra land

Den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif fastholder på sin side at USA har krenket iransk luftrom, og at amerikanerne lyver om at dronen ble skutt ned over internasjonalt farvann.

Laster Twitter-innhold

Dronen befant seg kun 34 kilometer fra kysten da den ble skutt ned. Den ble sendt ut fra en amerikansk base i Forente arabiske emirater klokken 00:14 og ble skutt ned klokken 04:05 ved koordinatene 25°59'43"N 57°02'25"E, nær Kouh-e Mobarak, og at dronebiter falt ned i iransk farvann, opplyser utenriksministeren.

Laster Twitter-innhold

Ifølge iranske myndigheter ble det sendt ut gjentatte advarsler over flyradionettet.

Om nødvendig vil Iran bringe saken inn for FN, for å bevise at de har rett.

Den amerikanske generalen Joseph Guastella, øverstkommanderende for den amerikanske flystyrken i Midtøsten, opplyser også at dronen befant seg 34 kilometer fra land, målt fra det ytterste kystpunktet.

Guastella sier videre at nedskytningen skjedde i umiddelbar nærhet av den etablerte luftkorridoren mellom Dubai, Forente arabiske emirater, Muscat og Oman.

Generalen fastholder at den amerikanske dronen ikke på noe tidspunkt fløy inne i iransk luftrom, og at biter fra dronen falt ned i internasjonalt farvann.

Amerikanerne hevder også at de har bilder av øyeblikket da dronen blir skutt ned, tatt av et annet amerikansk fly.

Strid om sted og type

Det var iranske medier som tidlig torsdag morgen først meldte at den iranske revolusjonsgarden hadde skutt ned en amerikansk drone. Ifølge meldingene var dronen skutt ned i Hormozgan-provinsen sør i Iran.

En talsmann for det amerikanske forsvaret ville først ikke kommentere opplysningene. På spørsmål fra nyhetsbyrået AP avviste talsmannen at USA hadde noen form for luftfartøyer i området.

Vel en time senere kom imidlertid bekreftelsen, at det medførte riktighet at en amerikansk drone var skutt ned, men ikke der hvor iranerne hevdet det skjedde.

Anonyme amerikanske kilder uttalte til nyhetsbyrået Reuters at dronen ble skutt ned over Hormuzstredet, som er internasjonalt luftrom i motsetning til luftrommet over Hormozgan-provinsen.

Deretter kom ytterligere informasjon fra amerikansk hold, om at det var funnet biter fra den nedskutte dronen i Hormuzstredet. De mener dette beviser at dronen befant seg i internasjonalt – og ikke iransk – luftrom.

Det er også uenigheter om hvilke type drone som er skutt ned.

Ifølge den iranske revolusjonsgarden skal dronen være av typen RQ-4 Global Hawk. Amerikanske forsvarsmyndigheter sier det dreier seg om typen U.S. Navy MQ-4C Triton. Begge kan uansett brukes til overvåking.

U.S. Navy MQ-4C Triton koster ifølge nyhetsbyrået AP mer enn 100 millioner dollar, kan være i lufta i 24 timer og har større vingespenn enn Boeing 737.

Amerikansk drone

Den iranske revolusjonsgarden hevdet å ha skutt ned en drone av denne typen, en RQ-4 Global Hawk. Amerikanske kilder sier imidlertid at det er snakk om en annen, lignende dronetype.

Foto: HANDOUT / Reuters

Opposisjonen ikke lysten på krig

Samtidig sier den demokratiske lederen av Representantenes hus, Nancy Pelosi, at den siste tilspissingen er farlig, men at USA ikke har noen appetitt på en krig med Iran.

Pelosi sammen med andre Kongress-ledere og utvalgte komitéledere har fått en oppdatert rapport om situasjonen. Pelosi sier ifølge Reuters at hun er overbevist om at nedskytingen skjedde i internasjonalt luftrom, og at Kongressen må godkjenne en eventuell militær inngripen.

General Joseph Guastella mener i motsetning til presidenten at nedskytningen ikke er tilfeldig. Guastella hevder dette er et bevisst forsøk fra Iran på å begrense den amerikanske overvåkingen i området, som er intensivert etter flere angrep på handelsskip.

Israel ber verden støtte USA

Det hvite hus opplyser at den nasjonale sikkerhetsrådgiveren John Bolton i helgen skal til Israel for å diskutere regional sikkerhet i Midtøsten. Bolton regnes som en av pådriverne på amerikansk side i den eskalerende konflikten.

Den amerikanske nasjonale sikkerhetsrådgiveren skal møte den israelske statsministeren Benjamin Netanyahu og landets sikkerhetsrådgiver Meir Ben-Shabbat. Netanyahu ser på Iran som Israels største fiende og har tidligere truet med angrep på egen hånd.

– Jeg oppfordrer alle fredselskende land om å støtte USA i forsøket på å sette en stopper for de iranske provokasjonene, sa Netanyahu.

Bolton skal også ha møte med den russiske sikkerhetsrådgiveren Nikolai Patrushev.

Russland er en av Irans nærmeste internasjonalt allierte, og president Vladimir Putin advarer USA om å bruke militærmakt mot Iran.

Han sier det vil ha katastrofale konsekvenser og en utgang ingen vil klare å forutse.

FNs generalsekretær António Guterres ber innstendig begge sider om å besinne seg.

Oljeprisen stiger etter tvitring

Rett etter president Donald Trumps tvitring gikk oljeprisen opp på det internasjonale markedet.

Referanseprisen på amerikansk råolje steg umiddelbart med 6,3 prosent til 57,13 dollar per fat, mens prisene på Brent, som er europeisk lett råolje, steg med 4,7 prosent, til 64,69 per fat.

Rundt 20 prosent av verdens oljeeksport passerer gjennom Hormuzstredet.

Følg utviklingen i NRKs Nyhetssenter:

SISTE NYTT

Siste nytt