– Iran bør passe seg litt nå

Utenriksminister Espen Barth Eide sier at konflikten i Syria allerede er internasjonalisert og at det nå er større fare for at den sprer seg ytterligere.

Espen Bart Eide

– Jeg synes at Iran bør passe seg litt nå, for landet er fra før både direkte og indirekte engasjert i konflikten i Syria, sier Barth Eide til NRK. Arkivbilde.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

USAs president Barack Obama kalte lørdag sammen sine rådgivere for å drøfte tiltak mot Syria etter meldingene om angrep med kjemiske våpen. Men intet konkret ble besluttet, melder nyhetsbyrået AP.

Norges utenriksminister Espen Barth Eide sier til NRK at det er lite sannsynlig at USA og Storbritannia intervenerer i Syria uten FN-mandat.

– Det viktigste er at sikkerhetsrådet samler seg om en felles posisjon. Det er den veien det må gå, og de aller fleste er nok enige om det, sier Eide.

Iran truer USA med angrep

Samtidig advarer Iran USA mot å krysse en rødlinje i forholdet til Syria. Et angrep vil få alvorligekonsekvenser, ifølge en ledende militær.

– Amerika kjenner grensen for den røde linjen på Syria-fronten. Hvis de krysser den røde linjen, vil det få svært alvorlige følger, sier Massoud Jazayeri, visegeneralstabssjef for Irans væpnede styrker.

Søndag morgen meldte det iranske nyhetsbyrået Fars at trusselen er en reaksjon på uttalelser fra vestlige politikere om mulighetene for et angrep på Syria.

– Jeg synes at Iran bør passe seg litt nå, for landet er fra før både direkte og indirekte engasjert i konflikten i Syria, sier Barth Eide til NRK.

Utenriksministeren sier at konflikten i Syria er internasjonalisert og at det nå er større fare for at den sprer seg ytterligere.

President Barack Obama drøftet Syria med sine rådgivere søndag.

President Barack Obama drøftet Syria med sine rådgivere lørdag.

Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters

USA er forberedt på å angripe Syria

Obamas nærmeste politiske og militære rådgivere ga ham lørdg en liste over mulige reaksjonsmåter mot Syrias angivelige bruk av kjemiske våpen.

Men det eneste konkrete som kom ut av møtet, var en erklæring der det heter at USA skal fortsette å samle inn opplysninger for å stadfeste hva som har hendt.

USAs forsvarsminister Chuck Hagel

USAs forsvarsminister Chuck Hagel fotografert på pressekonferanse i Kuala Lumpur søndag.

Foto: Bazuki Muhammad / Reuters/NTB Scanpix

USAs forsvarsminister Chuck Hagel bekrefter at han er forberedt på alle eventualiteter når det gjelder Syria, skriver NTB.

Hagel gjentok i Kuala Lumpur i Malaysia søndag alle forbehold om at USA fortsatt innhenter data og bevis når det gjelder det som skal ha vært et gassangrep utenfor Damaskus onsdag i uken som gikk.

Men han bemerket også at det amerikanske forsvaret er klar til å gjennomføre det president Barack Obama måtte bestemme seg for.

– Fortsetter å vurdere etterretningsmaterialet

Marinestyrkene i Middelhavet omplasseres for å gi president Obama de mulighetene han eventuelt måtte trenge.

– President Obama har bedt forsvarsdepartementet forberede muligheter av enhver type. Vi har gjort det, og vi er forberedt på å gjennomføre hvilken som helst av dem, hvis han bestemmer seg for det, sa Hagel på en pressekonferanse i Kuala Lumpur.

– Vi og våre allierte fortsetter å vurdere etterretningsmaterialet og detaljene i det som gjelder bruk av kjemiske våpen, tilføyde han.

Mulig gassangrep i Syria

Ifølge Leger uten grenser har pasientene som ble tatt inn etter onsdagens angivelige nervegassangrep vist klare tegn til nervegassforgiftning.

Foto: Uncredited / Ap

– Syria vil ha størst mulig samarbeid med FN-ekspertene

Søndag melder den iranske TV-kanalen Press TV at Syria vil samarbeide med FNs våpeneksperter. Inspektørene skal besøke det berørte området for det som skal ha vært et gassangrep sist uke.

– Vi er i nær kontakt med Syrias regjering. De har forsikret oss om at de aldri bruker slike umenneskelige våpen og vil ha størst mulig samarbeid med FN-ekspertene om et besøk til de berørte områdene, sier utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

Ifølge Press TV har den iranske utenriksministeren sagt dette lørdag i en telefonsamtale med Italias utenriksminister Emma Bonino, men uttalelsen ble først kjent søndag.

Iran er det syriske regimets beste og viktigste allierte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt