– Ingenting er verre enn å sulte ihjel

MONTREUX (NRK): I dag starter det største internasjonale tiltaket for å stanse krigen i Syria. Den syriske opposisjonen møter regimet til forhandlinger i Genève og Montreux sammen med representanter for over 30 land, inkludert Norge. Men på bakken i Syria fortsetter krigen og det kommer til å bli svært vanskelig å få til en avtale.

TOPSHOTS-TURKEY-SYRIA-UNREST

Syriske flyktninger prøver å få tak i mat i Tyrkia. – Ingenting er som å sulte i hjel, sier Qusair Zakarya fra Syria.

Foto: BULENT KILIC / Afp

– Ingenting, og jeg sier igjen til hele verden, ingenting kan sammenlignes med smerten og skuffelsene ved å sulte i hjel.

Det sier Qusair Zakarya via Skype fra en forstad til Damaskus kalt Moadamiya, og bruker et pseudonym av frykt for egen sikkerhet. Han forteller at Moadamiya i 15 måneder har vært utsatt for en beleiring fra regimets styrker og at de til slutt gikk tom for mat.

– Etter at alle forsyningene våre gikk tomme overlevde folk ved å spise oliven, blader på trærne, de enkleste grønnsakene og en merkelig slags suppe. Mange led av underernæring og vi mistet 12 kvinner og barn på grunn av matmangler, forteller han.

– Regjeringsstyrker brøt avtale

Den desperate situasjonen ledet til slutt til at innbyggerne og den frie syriske hæren måtte inngå en avtale med regimestyrkene som stod utenfor, men de følte at de mer ble tvunget til å gi opp at det var en avtale.

De fikk inn litt mat i bytte mot å heise det nåværende syriske nasjonalflagget med røde og sorte striper heller enn opprørets med grønne og sorte, litt mer mot å overlevere et pansret kjøretøy de hadde tatt fra regjeringsstyrkene, og de ble enige om at sivile skulle få fritt leide.

Børge Brende

Børge Brende mener verdenssamfunnet må kunne bli enige om en sikkerhetsrådsresolusjon om humanitær tilgang

Foto: Erlend Aas

Men Zakarya hevder at Assads soldater da arresterte over 600 sivile, stjal penger fra dem og behandlet dem svært dårlig. Alt dette gjør at han ikke stoler på noen som helst avtaler med regimet, og denne mistilliten etter tre års konflikt finnes overalt i landet, noe som vil gjøre det svært vanskelig å komme fram en avtale når forhandlingene i dag starter mellom partene her i Montreux.

Brende: Assad bør gå av

Utenriksminister Børge Brende sier at bruken av humanitær hjelp i krig er et brudd på folkeretten, men mener at også de mest ytterliggående gruppene gjør det samme.

– Det er totalt uakseptabelt å stoppe humanitær hjelp og derfor bør også Assad gå av. Han kan ikke være en del av overgangsregjeringen. Det vi opplever er at 2,5 millioner mennesker nå er i en akutt situasjon hvor det ikke kommer inn mat, medisiner og rent drikkevann. Jeg synes nå verdenssamfunnet må kunne bli enige om en sikkerhetsrådsresolusjon om humanitær tilgang, sier Brende.

Utenriksminister Børge Brende (H) mener partene bør presses til begrenset våpenhvile i Syria når de møtes i Montreux for å innlede fredssamtaler. – Det burde skjedd i morgen. Men man må jo være realistisk, sier Brende til NRK

SISTE NYTT

Siste nytt