– Ingen våpenhvileavtale for Ukraina

Fredssamtalene i Minsk har brutt sammen, og det skjer uten resultater så langt. Begge parter fortsetter å gi hverandre skylden for at krigen nå fortsetter.

Ukraina - Statsleiarar

Angela Merkel, François Hollande og Vladimir Putin måtte i dag innse at det ikke ble noen fredsavtale, slik de alle ønsket da de snakket sammen på en telefonkonferanse. Til høyre er det prorussiske separatister som kjører en stridsvogn i Donetsk, i Øst-Ukraina.

Foto: Reuters/AFP/AP

Da de tre statslederne i Russland, Tyskland og Frankrike snakket i en telefonkonferanse før i dag, ble det uttrykt håp om at det skulle komme i stand en våpenhvile i Minsk i dag.

Men det var lite som minnet om fred da forhandlerne kom ut fra møtelokalet rett over klokken sju i kveld.

Den ukrainske utsendingen sa til pressen i etterkant at representantene for de prorussiske separatistene ikke var interessert i å diskutere en plan for en snarlig våpenhvile, eller tilbaketrekking av våpen. Han sa videre at separatistforhandlerne bare kom med ultimatum, og at det undergraver forhandlingene.

Separatistene mente på sin side at det var ukrainerne som har skylden. Deres forhandler sa at opprørerne bare vil signere en avtale om Ukraina stopper sine kamphandlinger.

Det er nå uklart om det vil bli gjort nye forsøk på forhandlinger i Minsk.

Det er representanter for Ukraina, Russland, prorussiske separatister og Organisasjonen for sikkerhets og samarbeid i Europa (OSSE) som møtes i Minsk i Hviterussland, i et nytt forsøk på å få i gang samtaler om våpenhvile i Ukraina.

Det har vært håp om at partene kan komme fram til en ny våpenhvileavtale, etter at den forrige, som ble fremforhandlet i september i fjor, har blitt brutt på en nærmest daglig basis.

Men i påvente av en våpenhvileavtale, så har kampene fortsatt i Øst-Ukraina også i dag. Et titalls sivile er drept i Donbassområdet bare det siste døgnet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt