– Ingen sensur av internett i Kina

BEIJING (NRK): Kina sensurerer ikke Internett, hevder sjefen for Kinas internettsensur.

Lu Wei, ansvarlig for Kinas internettsensur

MEKTIG: Lu Wei er mannen som bestemmer hva kinesiske nettbrukere får lov til å se.

Foto: Xinhua / SipaUSA

Lu Wei leder Kinas cyberspace-administrasjon, noe som har plassert ham på amerikanske TIMEs liste over verdens 100 mest innflytelsesrike.

Lu Wei bestemmer hva 650 millioner kinesiske nettbrukere får lov til å se, snakke om, og søke etter.

Men under en pressekonferanse i Zhejiang poengterte han at Kina, ifølge ham, ikke driver med sensur.

– Å si at vi sensurerer nettet vil jeg si er misbruk av ordet. Men det betyr ikke at vi ikke regulerer nettet. Det lærte vi av vestlige land, og vi har fortsatt mye igjen å gjøre, sa Lu Wei ifølge nettstedet Hong Kong Free Press.

– Vi velger selv våre venner

Siden president Xi Jinping kom til makten i 2012, har Kina strammet enda hardere til i sensuren av nettet. President Xi har personlig nedsatt en arbeidsgruppe for internett, ledet av ham selv. Kinas internettpolitikk har hatt høyeste prioritet hos myndighetene de siste årene. Et resultat av denne innsatsen er at den amerikanske organisasjonen Freedom House nå rangerer Kina som det landet i verden med det mest lukkede og sensurerte nettet.

NRKs nettsider har siden 2010 vært fullstendig blokkert her i Kina, i likhet med nettsidene til en rekke andre internasjonale medier som New York Times og BBC.

Vestlige sosiale medier som Facebook, Twitter, Instagram og Google er også sperret for kinesiske nettbrukere.

Myndighetene har det siste året gjort det stadig vanskeligere å «hoppe over» brannmuren ved bruk av såkalte VPN-programmer.

Lu Wei mener derimot det er helt naturlig å blokkere utenlandske nettsteder. Han sier det handler om Kinas rett til å «velge sine venner».

– Når det gjelder hvem jeg inviterer til mitt hjem, så må jeg være sikker på at det er mine venner. Vi ønsker ikke velkommen de som tjener penger i Kina, tar markedsandeler fra kinesiske selskaper, og deretter snakker nedsettende om Kina, sa Lu.

Arrangerer global internettkonferanse

Om en uke arrangerer Kina det landet kaller en global internettkonferanse i byen Wuzhen.

Mens vestlige ledere ser ut til å holde seg borte, skal utsendinger fra blant annet Russland, Pakistan og flere sentralasiatiske land delta. Flere vestlige internettgiganter vil trolig også være til stede, selv om programmet foreløpig ikke er offentliggjort.

Da konferansen ble arrangert for første gang i fjor, stakk arrangørene et utkast til avtaletekst inn under deltakernes hotelldører midt på natten.

Utkastet tok til orde for at alle lands «suverenitet» over internett måtte respekteres, og at det er nødvendig med sterkere flernasjonalt samarbeid for å kontrollere internett.

Med sine 650 millioner nettbrukere er Kina en digital supermakt.Men dagens modell med et fritt og usensurert nett er under press.

SISTE NYTT

Siste nytt