Hopp til innhold

– Ingen ønsket en ny invasjon

– En eskalering kunne tvunget frem en ny israelsk invasjon av Gazastripen. Det var det ingen som ønsket, sier midtøstenforsker.

Israelsk soldat ved grensen til Gazastripen

En israelsk soldat holder vakt ved grensen til Gazastripen. Israelske styrker har installert Iron Dome, et antirakettsystem langs grensen.

Foto: Ariel Schalit / Ap

Dag Henrik Tuastad

Dag Henrik Tuastad, forsker ved Senter for islam- og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo.

Foto: UiO

Etter flere dager med voldsomme kamper mellom militante palestinske grupperinger og Israel, klarte partene å bli enig om en våpenhvile på Gazastripen natt til tirsdag.

Væpnede palestinere har skutt mer enn 200 raketter mot Israel, og israelske styrker har svart med omfattende luftangrep. Minst 25 palestinere er drept i de israelske luftangrepene, mens minst fire personer er såret på israelsk side.

Derfor pustet nok mange lettet ut da Israel og den væpnede palestinske gruppen Islamsk hellig krig bekreftet fredsavtalen i natt.

Kan nå Tel Aviv

Dag Henrik Tuastad som er forsker ved Senter for islam- og Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, mener dette ligner tidligere utfall når det har vært opptrapping i konflikten mellom palestinerne og Israel.

– En fortsettelse av voldsspiralen ville kunne tvinge frem en israelsk invasjon av Gaza. For å hindre dette ville Hamas kunne blitt nødt til å konfrontere Islamsk hellig krig militært. Dette ønsker ingen av de to islamistiske gruppene. Heller ikke Israel ønsker en militær konfrontasjon nå, sier Tuastad.

Han beskriver Islamsk hellig krig som en militant palestinsk organisasjon med nære forbindelser med Iran, Syria og til en viss grad Hizbollah i Libanon.

– Flere av medlemmer har fått militær opplærling i Iran, og organisasjonen har langtrekkende raketter som kan nå Tel Aviv.

Støtte blant intellektuelle

– Organisasjonen har særlig hatt støtte blant studenter og islamske intellektuelle. Deres tilhengere har tro på at de gjennom vold kan tvinge fram en regional konfrontasjon mellom muslimske land i Midtøsten og Israel. De har også stått bak flere selvmordsaksjoner i Israel tidligere, sier Tuastad.

– Har det vært lignende våpenhviler mellom disse partene?

– Man har tidligere fått på plass avtaler i Gaza der Hamas har overtalt Islamsk hellig krig, og andre mindre militante grupper i Gaza, til å legge ned våpnene. Sånn sett ligner dette på utfall vi har sett tidligere når det har vært en opptrapping i rakettskyting mot Israel og israelske angrep mot Gaza.

– Vil denne våpenhvilen vare?

– Det spekuleres i om Islamsk hellig krig ønsker å utfordre Hamas i Gaza med å fortsette angrep mot Israel mens Hamas nå ikke ønsker eskalering.

Men Hamas ønsker ikke å fremstå som en organisasjon som hindrer angrep mot Israel, selv om de ikke ønsker en militær konfrontasjon med Israel eller en israelsk invasjon. Dette gir Islamsk hellig krig et visst spillerom som de gjør at de kan komme til å fortsette angrep mot Israel.

SISTE NYTT

Siste nytt