Politiet: – Ingen ny informasjon om Syria-søstrene

Norske myndigheter håper ved hjelp av faren at de skal få tilbake tenåringsjentene som har reist til Syria. – Så lenge de er der får vi fortsatt ikke gjort noe, sier politiet til NRK.no.

Kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo

LEVER I HÅPET: Politiet i Asker og Bærum har dialog med faren til de to søstrene som har reist til Syria for å kjempe. Både han og politiet håper å få dem tilbake til Norge så fort som mulig.

Foto: Petter Sommer / NRK

Torsdag kveld fortalte NRK om at faren til de to savnede søstrene, som reiste til Syria for å kjempe, skal ha blitt funnet av faren. De er 19 og 16 år og har vært savnet fra familien siden 17. oktober.

Gjennom advokat Geir Lippestad fortalte han også at den yngste av søstrene skal være skadet og har problemer med å gå. I tillegg fortalte Lippestad at søstrene blir holdt mot sin vilje.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

– Saken uendret

Etter det NRK.no er blitt fortalt skal politiet ha fått den samme informasjonen av faren, som er tilbake i Norge. NRK.no er også kjent med at faren har kommet med andre teorier om søstrene i denne saken. Politiet ønsker ikke å kommentere dette.

– For oss har ikke denne saken endret seg. Så lenge de befinner seg i Syria kan ikke politiet i Norge gjøre noe. Vi har ikke fått nye opplysninger fra vårt kontaktpunkt i Tyrkia heller, sier kriminalsjef ved Asker og Bærum politidistrikt til NRK.no.

Les også: – Fant døtrene i Syria - én er skadet

Les også: Etterlyser ikke Syria-søstrene offentlig

Les også: Norske myndigheter: - Ekstremt vanskelig hvis søstrene er i Syria

Hun antyder dermed at politiet ikke har vært i kontakt med søstrene, men vil ikke si noe konkret om dette.

– Vi har et samarbeid med far og familien og har et felles mål om å få søstrene hjem til Norge. Hvor sannsynlig det er, når det blir eller om det lar seg gjøre blir spekulasjoner, slår hun fast.

Ingen livstegn

Faren til de to norsk-somaliske jentene

FORTVILE: Faren til tenåringsdøtrene har vært i Syria for å lete etter døtrene sine. Ifølge ham selv skal han ha funnet dem.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Hva har faren forklart til dere?

– De detaljene vil jeg ikke gå inn i, men vi må bare forholde oss til den informasjonen vi har fått, sier Bjørlo.

Da NRK.no snakket med Bjørlo i midten av november sa hun at de hadde få livstegn fra de to søstrene. Tyrkisk politi har tidligere opplyst til NRK at de siste sporene de har av jentene er fra da de landet på Adana flyplass. Derfra er det cirka to timers busstur til grensebyen Hatay. Deretter er det drøyt 40 minutter til grensen til Syria.

Bjørlo fortalte også at det ikke var noe som tydet på at tenåringsjentene ble holdt mot sin vilje og opplyste om at politiet ikke ønsket å etterlyse dem med navn og bilde.

– De er ikke etterlyst offentlig og det er en helhetsvurdering som ligger til grunn. Søstrene er etterlyst internt i Interpol med navn og bilde etter en samlet vurdering, sa Bjørlo.

Utenriksdepartementet har heller ikke fått noen ny informasjon om tenåringssøstrene fra offisielt hold.

– UD bistår politiet i etterforskningen. Vi er kjent med saken, men har ikke fått noen nye opplysninger utover det som er kjent gjennom media, sier kommunikasjonsrådgiver i UD Astrid Sehl til NRK.no og fortsetter:

– Dette er hovedsakelig en savnetsak som politiet håndterer. Vi består politiet i deres arbeid.

SISTE NYTT

Siste nytt