NRK Meny
Normal

– Ingen løsning i sikte for Jemen

– Det er ingen lyse utsikter for Jemen, sier Midtøsten-forsker Jacob Høigilt i FAFO. Landet er preget av politisk uro, en elendig økonomi og mange internt fordrevne flyktninger.

Demonstrasjoner mot regjeringen i Jemen

Anti-regjeringsdemonstrasjoner fortsetter i Jemens hovedstad Sanaa. Her på Tagheer-plassen ropes slagord med krav om å kaste president Saleh.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Demonstrasjoner i Jemen

Demonstrantene i gatene krever at president Saleh trekker seg som president.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters
Jemens president Ali Abdullah Saleh

Jemens president Ali Abdullah Saleh

Foto: Khaled Abdullah / Reuters
Uroen fortsetter i Jemen

Uroen fortsetter i Jemen

Foto: Hani Mohammed / Ap

– Selv om president Saleh går av, slik mange av demonstrantene krever, er det ingen lysning i enden av tunnelen. Det er heller slik at man ikke engang ser noe ende på tunnelen i det hele tatt, sier Midtøsten-forsker Jacob Høigilt i forskningsstiftelsen FAFO.

– En kø av konflikter

Han beskriver en vanskelig situasjon for befolkningen i landet som ikke ser ut å kunne bedre seg på lang tid.

Landet har høy arbeidsledighet og er i utgangspunktet lutfattig. Befolkningen er politisk og sosialt splittet. Sikkerhetssituasjonen har også blitt forverret den siste tiden.

Demonstrasjonene mot dagens regjering og president Saleh som startet i februar, har ført til mange drepte og fører til en enda dårligere økonomi for folk flest.

– Det fører igjen til enda mer uro i landet. Dessuten er det en kø av konflikter som fortsetter selv om presidenten skulle trekke seg. Det er heller ikke noe klart alternativ som står klar til å ta over makta om så skulle skje, sier Høigilt.

I dag kommer det melding om at regjeringsstyrkene i Jemen har drept 40 personer som de hevde er knyttet til terrornettverket al Qaida.

Statlige medier melder ifølge Al Jazeera om at regjeringsstyrkene gikk til angrep etter at opprører forsøkte å ta over en militærleir i Abyan-provinsen.

Høigilt forklarer at opposisjonen i landet er mer splittet enn den var i land som Egypt og Tunisia der opprørerne i vinter hadde bred støtte blant folk. I Jemen er det blant annet en elite-opposisjon som ikke støtter ungdomsopposisjonen som demonstrerer i gatene.

Presidenten oppholder seg nå i Saudi-Arabia , der han har fått medisinsk behandling. Det er usikkert om han nå blir holdt igjen i landet eller om han er der frivillig.

Økonomisk forfall

Et reportasjeteam fra nyhetskanalen CNN var nylig i hovedstaden Sanah. Reportasjen derfra viser en by og et land i økonomisk forfall. De fleste forretninger i byens gater har stengt dørene. Bilforretninger, møbelbutikker, butikker med baderomsutstyr har stengt fordi ingen kjøper varer, og butikkeierne får heller ikke tak i nye varer.

CNN-reporter Nic Robertson møtte sønnen til eieren av en baderomsbutikk på sin ferd gjennom byen.

Amr Hakami forteller at ingen kjøper baderomsmøbler på grunn av situasjonen som har vært siden februar.

– Ingen handler slike type vare nå. Vi får ikke tak i varer heller. Vi har i praksis mistet hele forretningen, forteller sønnen til butikkeieren.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ventet i ti dager i bensin-kø

Uroen det siste halve året har gjort at prisene i landet har steget dramatisk. Prisen på ris, melk og sukker er fordoblet siden februar. Mange blir hardt rammet av dette. Folk flest har ikke råd til økte priser, i landet som lenge har vært det fattigste på den arabiske halvøy.

Reportasjen viser at det flere steder er kilometerlange køer for å få tak i drivstoff.

CNN-reporteren forteller om tilløp til uro i køen av folk som venter på drivstoff-. Han hører også skyting. Folk venter her i mange dager, og de vet ikke når eller om de vil få tak i bensin.

– Vi har venter i ti dager for å få tak i bensin. Alle her er meget sinte for situaasjonen som har oppstått, forteller en mann i køen.

De som kommer frem til pumpene får seg enda en overraskelse.

– Bensinprisene har økt med 400 prosent den siste tiden, forteller mannen.

Flyktninger reiser hjem

Midtøstenforsker Jacob Høigilt mener det ikke ligger an til noe bedring i folks økonomi.

– Det er kaos og et maktvakum i landet som ikke ser ut til å ta slutt. Det foregår en slags stillingskrig mellom væpna styrker som støtter demonstrantene og andre styrker som støtter regjeringen. Samtidig går økonomien til grunne, sier Høigilt.

Som et eksempel på hvor ille situasjonen er nevner Høigilt at flere flyktninger fra lutfattige Somalia nå returnerer til Somalia fordi situasjonen i Jemen har blitt for ille.

LES: 197 flyktningar omkom i forlis

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt