Hopp til innhold

Norskstøttet universitet skrev rapport om homofile brukt av Museveni

Akademikere ved Makerere-universitetet utarbeidet rapporten som Ugandas president brukte som argument for å forby homofili. De siste 10 årene har universitetet fått 300 millioner kroner i bistand fra Norge.

Yoweri Museveni

VED UNIVERSITETET: President Yoweri Museveni ankommer Makerere-universitetet i Kampala i forbindelse med et valgkampmøte i 2011.

Foto: JAMES AKENA / Reuters

Børge Brende

STANSET: Utenriksminister Børge Brende varslet raskt at stat-til-stat-bistand til Uganda skulle holdes tilbake.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Vitenskapen har nå bevist et seksuell legning er et valg, sa Ugandas president Yoweri Museveni, da han underskrev loven som gir livsvarig fengsel for homofili.

– Det at det finnes mennesker som er født homofile, har blitt avvist av vitenskapen. Homoseksuelle har mistet dette argumentet i Uganda, sa Museveni i forbindelse med innføringen av den kontroversielle loven.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og utenriksminister Børge Brende (H) markerte umiddelbart Norges motstand ved å holde tilbake 50 millioner kroner i stat-til-stat-bistand til Uganda.

– Jeg har hørt veldig viktige personer si at det er snakk om et valg, argumenterte Museveni.

– Homofile ikke trygge nå

Han slo i bordet med en rapport skrevet av Ugandas helsedepartement og ledende akademikere ved Makerere-universitetet i Kampala. Universitetet, som ble etablert i 1922, markedsfører seg som et av de eldste og mest prestisjefulle universitetene i Afrika.

I tillegg har universitetet har mottatt 300 millioner kroner i norsk bistand de siste ti årene.

Bård Glad Pedersen

VIKTIG: Statssekretær Bård Glad Pedersen forsvarer bistanden, og sier det ikke foreligger noe generelt samarbeid med universitetet.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Det til tross for at deres rapport ble brukt som dokumentasjon på at ugandiske Drake Waggumbulizi selv har valgt å være homofil.

– Det finnes ingen mulighet for at en homofil person kan være trygg i Uganda nå, sier Waggumbulizi engelsk til NRK.

Waggumbulizi har fått avslag på sin asylsøknad. Nå frykter han konsekvensene av den nye homofiendtlige loven, og hva som vil skje med ham i hjemlandet, ser situasjonen for seksuelle minoriteter er verre enn noensinne.

– Du kan se disse arrene. Du kan forestille deg hvor smertefullt dette var, sier Waggumbulizi, og viser fram arr etter omfattende tortur på armene.

Tall UDI har hentet ut manuelt for NRK viser at minst 73 personer oppga seksuell legning som asylgrunnlag i fjor. 30 av dem fikk opphold.

– Viktig å gi bistand

Kristian Norheim

HASTER: Kristian Norheim (Frp) mener norske bistandspenger har bidratt til «propaganda for en menneskefiendtlig lovgivning».

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Å gi bistand til universiteter er viktig, mener statssekretær Bård Glad Pedersen fra Høyre. Han understreker at Norge tar sterk avstand fra homoloven i Uganda, og nå gjør en kritisk gjennomgang av videre samarbeid og støtte til landet.

Han påpeker også at Norge er med på å støtte prosjekter på Makerere-universitetet som skal fremme menneskerettigheter.

– Vi må støtte prosjekter som kan bidra til å fremme menneskerettigheter i Uganda. Så har vi heller ikke et generelt samarbeid med dette universitetet, men vi har støttet noen enkeltprosjekter, sier Pedersen.

Norge har også begynt å gi penger til Uganda Christian University, som i sin retorikk er tydelige på at de støtter loven som forbyr homofili.

– Hvorfor skal vi gi penger til dette universitetet?

– Det å støtte sivilsamfunnet, kan bidra til kunnskapsutvikling. Det å kutte kan gjøre det motsatte. Hvert enkelt prosjekt må gjennomgås for å sikre dette, sier Pedersen.

– Haster med å stille krav

Andre nestleder i utenrikskomiteen, Kristian Norheim (Frp), mener det haster med å stille strengere krav til bruken av bistandsmidler.

– Vi kan ikke risikere at norske skattepenger brukes til å sponse den typen propaganda, sier Norheim til NRK.

– Dette er et universitet der den frie tanken skal stå i sentrum. Er det spesielt alvorlig at dette skjer nettopp på et universitet?

– Ja, det er jo det. Vi er alle interessert i å hegne om den akademiske friheten, men dette har ingenting med akademisk frihet å gjøre i det hele tatt. Dette er ren propaganda for en menneskerettighetsfiendtlig lovgivning.

Kenyanske homofile og lesbiske demonstrerer

Kenyanske lesbiske og homofile demonstrerer mot den nye loven.

Foto: Ben Curtis / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt