– Ingen grunn til å feire FN-dagen

– FN har sviktet Syria, det er Sikkerhetsrådets største svik dette tiåret, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland. Han krever mer hjelp til de som dør og blør i krigen i Syria.

Jan Egeland i flyktningleir for syriske flyktninger i Irak

Jan Egeland besøkte i august en flyktningleir for kurdere som har flyktet fra krigen i Syria.

Foto: THAIER AL-SUDANI / Reuters

Venter ved sykehuset i Aleppo

En kvinne sitter med sin sårede datter på fanget utenfor sykehuset i Aleppo.

Foto: ZAC BAILLIE / Afp

På selve FN-dagen tar Jan Egeland fram storslegga og kaller FN-innsatsen i Syria for et gedigent svik.

– Det er ingen grunn til å feire FN-dagen i Syria, det er det største sviket på ti år. Her har FN stått totalt handlingslammet og den verste krigen siden årtusenskiftet har fått utvikle seg, sier han.

– En maktkamp der sivilbefolkningen er glemt

Det er nå seks-sju millioner mennesker på flukt, men de internasjonale organisasjonene slipper ikke til med hjelp.

– Fra første stund satt Russland og Kina og holdt sin vernende hånd om en diktator. Siden har andre land begynt å sende våpen til all verdens ganske ekstremistiske grupper på opposisjonssiden og så ender man opp med to heiagjenger i FN på hver sin side i konflikten, tordner han.

Han mener det som var FNs egentlige mandat her, var å bruke alle krefter på å få partene til å sette seg ved forhandlingsbordet.

– FN-landene har først og fremst vært opptatt av at "de på den andre siden i konflikten" ikke skulle gå seirende ut av maktkampen. Og så glemte man sivilbefolkningen.

Krever å få hjelpe

Egeland sier at selv om man kan glede seg over en avtale om at landet skal kvitte seg med de kjemiske våpnene, så er det de konvensjonelle som rammer 99 prosent av krigsofrene. Flyktninghjelpen etterlyser en FN-resolusjon som gir hjelpearbeidere mulighet til å hjelpe sivilbefolkningen i Syria.

– Vi i de humanitære hjelpeorganisasjonene slipper ikke fram når vi vil hjelpe syrere i kryssilden. Nå må Sikkerhetsrådet vedta en resolusjon som gir hjelpearbeidere tilgang på tvers av konfliktlinjene.

Han mener det er utrolig at man etter to og et halvt år med krig fremdeles ikke har en resolusjon som sikrer hjelpeorganisasjonene en mulighet til å nå fram til krigens ofre.

– Vi står lengre fra en løsning nå enn det vi gjorde ett og to år siden, og hjelpeorganisasjonene står alt for alene i stridssonene, sier Egeland.

Hør intervjuet med Jan Egeland her

– Medlemsland kan dessverre blokkere

Rune Arctander

Rune Arctander

Foto: NRK

– FN er ikke mer enn det FN-landene ønsker at FN skal være, derfor har medlemsland dessverre anledning til å blokkere, men vi har kommet videre i Syria nå.

Det sier assisterende generalsekretær i FN-sambandet, Rune Arctander.

Han sier at man i Syria har brukt verktøy som ikke var de mest opplagte i FN sin verktøykasse og påpeker at det er medlemslandene som velger ut disse verktøyene.

Han er, som Egeland, tilfreds med at de kjemiske våpnene skal fjernes, men også han minner om at det er de konvensjonelle våpnene som skader flest.

– Der for må også det humanitære arbeidet fortsette. FN har også jobbet fram en internasjonal våpenhandelsavtale i år, den var Syria mot, men det ble vedtatt, sier Arctander som viser til at det må en politisk løsning til på konflikten.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt