– Ingen grunn til å brenne biler

Alex har vokst opp og bor i områdene av Malmö der biler brenner. – Ungdommene vil protestere mot at de står utenfor samfunnet, men de har ingen grunn til å brenne biler. Sverige er mulighetenes land, sier Alex.

Alex Termanini er fra et område av Malmø der biler brenner.
Foto: Tormod Strand / NRK

NRK er med ut i Malmö-natten. En svært voldelig by, der 10 personer er truffet av skudd siden juni. Det går ikke lang tid før den første alarmen går.

En MC Donalds restaurant er nettopp ranet med pistol, politiets hunder leter etter spor. Rett etter, klokken ett på natten: en biljakt ender med at bilen kjører inn i en lyktestolpe, i bilen finner politiet falske skilter. Denne natten brenner det ingen biler i Malmö. Men natten etter at NRK var ute, brant det igjen i Malmös gater.

Les også: Sverige varsler strengere straffer for bilbranner

Alex Termanini, 24 år, er fra et av områdene der biler brenner.
– Jeg tror det handler om ungdommer som er veldig langt ifra samfunnet. De lever utenfor samfunnet. Mange av disse ungdommene har ikke utdanning eller jobb, Derfor brenner de biler for å skape oppmerksomhet, tror Alex Termanini.

SE VIDEO: Bilbrannene i Sverige denne sommeren er en protest mot det svenske samfunnet. Det mener en sosialarbeider i Malmö.

SE VIDEO: Bilbrannene i Sverige denne sommeren er en protest mot det svenske samfunnet. Det mener en sosialarbeider i Malmö.

Fattige områder med mange innvandrere

Siden juni har det brent 110 biler i byen. Det samme skjer i mange andre svenske byer denne sommeren. Den svenske samfunnsforskeren Tino Sanandaji sier fattige områder i Sverige er overrepresentert.

– I hovedsak er bilbranner konsentrert til områder av Sverige der det bor fattige med innvandrerbakgrunn, sier Tino Sanandaji. Det er all mulig grunn til å tro at det er ungdommer med innvandrerbakgrunn som står bak de fleste bilbrannene, sier han.

Politi med hund, Malmø

En MC Donalds er nettopp ranet med pistol. Politiet i Malmö har denne sommeren opplevd svært mange våpen i omløp, i tillegg til bilbrannene.

Foto: Tormod Strand / NRK

Stort frafall i skolen

Sigrun Sigurdsson er prosjektleder på Fryshuset, en stiftelse i Malmö og andre byer i Sverige som hjelper ungdom fra sosialt utsatte områder.
Hun tror frafall i skolene i innvandrerbydeler kan være en av hovedgrunnene- de er lett bytte for kriminelle gjenger.

Sigrun Sigurdsson
Foto: Tormod Strand / NRK

– I Malmö i dag er det tusen ungdommer hvert år som ikke fullfører videregående, det er et kjempehøyt tall i en by med 320 tusen innbyggere.

– Få personer som står bak

Imens jobber politiet på spreng, med å finne ut hvem som står bak.

– Vi tror de som står bak er en begrenset gruppe unge menn. Vi opplever ikke stor sosial uto med senkasting og slikt som vi har gjort tidligere, sier Malmö-politiets pressetalsmann lars Förstell.

Alex Termanini- med syrisk far og palestinsk mor- tror brannene kan være en protest mot det svenske samfunnet, en protest mot følelsen av å bli stengt ute. Den følelsen er det ingen grunn til å ha, mener han.

–Nei, de har ingen grunn til grunn til å brenne biler. Sverige er mulighetenes land. Du kan studere og få hvilken jobb du vil i Sverige, sier Alex.

Brent bil i Malmø l

110 biler er påtent i Malmö siden juni.

Foto: Tormod Strand / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt