NRK Meny
Normal

– Ikke sjans i havet for at greske banker åpner tirsdag

Greske banker har vært stengt i én uke på grunn av gjeldskrisen. Etter planen skal de åpne tirsdag. – Glem det, sier norske økonomer.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea råder norske turister til å ta med kontanter til å dekke hele ferieoppholdet i Hellas.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Grekerne sa klart nei til en ny økonomisk avtale med EU. Nå vet ingen hva som kommer til å skje.

– Det man kan si med sikkerhet, er at bankene ikke kommer til å åpne tirsdag.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea spår et såkalt «bank-run». Det vil si at grekerne løper til banken for å få ut alle pengene sine i det bankene åpner.

– Det blir ikke noe avtale i løpet av en dag eller to. Det er det ikke snakk om. Dette kommer til å ta uker og kanskje måneder hvis man i det hele tatt kommer i mål. I mellomtiden er grunnlaget for at den europeiske sentralbanken skal gi mer nødlån for å holde greske banker igang blitt enda tynnere. Da virker det mer aktuelt at de kutter på låneordningene. Det er ikke sjans i havet for at de åpner tirsdag, sier Juel.

Det vil strupe tilførselen av euro til Hellas, noe som igjen vil føre til full stopp i greske økonomi.

Negativ minibanksirkel

Årsaken er at sirkulasjonen av penger gjennom banksystemet stopper opp. Forenklet kan man si at forbrukerne tar ut penger fra bankene og bruker disse på varer og tjenester. Deretter tar leverandøren av varer og tjenester og setter pengene tilbake i banken som forbrukeren kan ta ut igjen.

Greece Bailout

Grekerne våknet til usikkerhet rundt hvor landets økonomi går videre etter søndagens nei til økonomisk avtale med EU.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

I dagens situasjon vil ikke leverandørene putte penger i banken, og sirkelen er brutt.

– Nå er det slik leverandørene beholder pengene. Ingen setter pengene inn i bankene igjen. Det er heller slik at man prøver å ta ut flere penger. Derfor har man antydet at denne grensen grekerne har på at de kan ta ut 60 euro per dag vil bli ytterligere senket til 20 euro per dag, sier Juel.

Han får støtte av sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank Norge.

– Pengene renner ut av bankene, og bankene i Hellas trenger mer penger. Greske myndigheter har lovet at bankene skal åpne tirsdag, men jeg kan ikke skjønne at det skal la seg gjøre. Jeg kan ikke skjønne at ESB skal kunne gi ytterligere nødlån, og da er det tomt for penger i løpet av kort tid.

– Vi har ingen moralsk plikt til ikke å ta ut euro i Hellas

Harald Magnus Andreassen

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank Norge sier norske turister ikke skal ha dårlig samvittighet når de tar ut euro i greske minibanker.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Andreassen sier likevel at norske turister som tar ut penger i greske minibanker ikke skal ha dårlig samvittighet for å tømme landet for euro slik at minibankene blir tomme.

– Tvert imot. Hvis vi tar ut penger så er det bra for grekerne fordi uttakene blir godskrevet av kundens bank i Norge. Det støtter greske banker.

Begge økonomene råder norske turister til å ta med penger til å dekke hele ferieoppholdet i tilfelle kollaps.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt