NRK Meny
Normal

– Ikke noe klimagjennombrudd

PARIS (NRK): – Vi har fått et taktskifte i forhandlingene, men det er ikke et gjennombrudd, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) på et pressemøte i Paris.

Klimatoppmøte i paris

Utenriksminister Børge Brende, klima- og miljøminister Tine Sundtoft og forhandlingsleder Aslak Brun på pressemøte i Paris.

Foto: Eivind Molde / NRK

Teksten som ble lagt fram lørdag, er på 20 sider. Fredag kveld var den 38 sider lang, og i starten av uken 54. I løpet av uken har eksperter, byråkrater og forhandlere jobbet tidlig å sent for å kunne overlevere en best mulig tekst til den franske ledelsen for konferansen.

Nå går stafettpinnen fra forhandlerne til ministrene. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) tar ledelsen nå selve høynivådelen av klimatoppmøtet starter på mandag.

– Teksten vi tar fatt på mandag er langt mer håndterbar enn utgangspunktet. Men mange vanskelige saker gjenstår, sier Tine Sundtoft.

Målet er å få til en bindende ny klimaavtale innen fredag 11. desember. Ett av dilemmaene er hvor juridisk bindende avtalen skal være.

– Viktigste siden Rio

Utenriksminister Børge Brende (H) mener det blir viktig at det blir laget et rammeverk som følger opp innspillene som har kommet fra 186 land før Paris møtet startet. Her har landene presentert sine nasjonale klimamål.

– Lykkes vi ikke nå, er det et tap av store dimensjoner, sier Brende da han møter NRK og norsk presse i Paris lørdag.

Brende sier klimatoppmøtet er det viktigste siden Rio-møtet i 1992. Han mener klimatoppmøtets største utfordring er å få alle land til å bidra like mye som Norge.

– Vi har sagt at vi vil redusere klimautslippene med 40 prosent innen 2030. Hadde alle andre land gjort det samme, hadde vi nådd togradersmålet, sier Brende til NTB.

Klimatoppmøte i Paris

Miljøvernminister Tine Sundtoft og statsminister Erna Solberg, under FNs klimakonferanse i Paris 2015.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Kritiserer Norge

Utenriksministeren får reaksjoner fra Grønn Ungdom som følger toppmøtet i Paris.

– Børge Brende lyver barna fra Oppdrag Nansen rett i fleisen. Han gir uttrykk for dyp bekymring over klimautviklingen i Arktis, samtidig som Høyre-regjeringen, gjennom 23. konsesjonsrunde, vil slippe oljeindustrien til i sårbare arktiske områder for å lete etter mer olje og gass, sier talsmann Lage Nøst i Grønn Ungdom til NRK.

Brende avviser kritikken og sier Norge driver virksomheten sin med verdens strengeste miljøkrav.

– Vi står for en stor del av leveransen av naturgass til Europa, og vi vet at gass kan være en viktig bro for kullindustrien, for å komme over på en renere energiform, sier Brende til NRK.

– Det er ekkelt hvordan norske politikere jamrer over konsekvensene av klimakrisen på klimatoppmøtet, for så å reise hjem og forurense og ødelegge som før, sier Nøst.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt