NRK Meny
Normal

– Ikke måten å skaffe seg venner på

Kritikken hagler over Storbritannias statsminister David Cameron og hans varslede folkeavstemning om EU. – Cameron har overspilt kortene han har på hånden, mener nederlandsk europaforsker.

Adriaan Schout

Forskeren Adriaan Schout mener det er dramatisk at David Cameron vil holde folkeavstemning om forholdet til EU.

Brussel: Hege Moe Eriksen

– Vi vil avgjøre spørsmålet om EU en gang for alle. Nå er tiden kommet for å la britene bestemme, sa statsminister David Cameron i talen om Storbritannias forhold til EU tirsdag formiddag.

Les også: Cameron ønsker ny avtale med EU

Skred av reaksjoner

Hans lenge ventede tale om EU har skapt et skred av reaksjoner på det europeiske fastlandet. Brått er det britiske medlemskapet i sentrum av oppmerksomheten.

David Cameron holder sin EU-tale

Statsminister David Cameron holdt sin lenge ventede EU-tale tirsdag formiddag.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Ikke bare ønsker Cameron en ny avtale for det britiske EU-medlemskapet, men han ønsker å la det britiske folket selv bestemme gjennom en folkeavstemning.

– Dramatisk

– Dette er dramatisk. Cameron vil endre forholdet til EU. Får han ikke det til, truer han med å si ha det. Det er ikke måten å gjøre det på. EUs ledere vil ikke la seg presse på denne måten, sier Adriaan Schout, forsker det ved anerkjente Clingendaelinstituttet for internasjonale forbindelser i Nederland.

– Hvis han ville ha endringer i EU, burde han ha funnet allierte og meislet ut forslag sammen med dem. Men slik gjør ikke Cameron det, mener Schout.

– Han krever at EU danser etter Storbritannias pipe, og det kan koste ham dyrt. Det vil bli vanskeligere for Cameron å finne venner etter dette. I tillegg risikerer han kritikk fra sine egne og fra britisk næringsliv.

– EU-spørsmålet har felt britiske ledere

Schout peker på at Cameron risikerer å bli en del av en tradisjon.

Les også: – Bare rot hvis alle gjør som britene

– EU-spørsmålet har felt britiske ledere tidligere, og bidro til at både Thatcher og Major måtte gå, sier Schout.

– For Nederland er dette dårlige nyheter. Nederland er et av landene som gladelig ville jobbet med Storbritannia om å få til en ny kurs for EU. Nå blir det vanskelig for regjeringen i Nederland å bli med på dette. Det siste EU trenger er usikkerhet og turbulens om unionens framtid, sier Schout.

– Storbritannia har veldig lite å tilby verden utenfor EU. I dag har Cameron overspilt kortene sine.

Les også: Clegg: – Camerons EU-utsagn vil skade britisk økonomi

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt