Hopp til innhold

– Ikke født i stall og ikke født i Betlehem

Teologer og arkeologer lanserer i forbindelse med julen nye teorier om hvor Jesus ble født.

Murillos maleri av Jesu fødsel

Den spanske barokkmaleren Murillos maleri av Jesu fødsel viser den tradisjonelle oppfatningen av at Jesus ble født i en stall med hyrder og dyr rundt seg.

Foto: Faksimile

Alle kan historien: Jesus ble født i en stall, med dyr og gjetere rundt seg, fordi det ikke var rom i herberget.

Julekrybbe av glansbilde

Tradisjonell julekrybbe der Jesus blir født i en stall. Kanskje må det lages nye julescener hvis det viser seg at Jesus i stedet ble født i et «privat rom i 2. etasje».

Foto: Ketil Strebel / NRK

Nå stiller en britisk bibelforsker spørsmål ved historien og sier at en grundigere lesning av Lukasevangeliet forteller en annen historie, skriver The Independent.

I stedet for å bli født i en stall er det mer sannsynlig at Maria fødte Jesus i et privat rom i 2. etasje på et hus, skriver presten Ian Paul på sin blogg.

Paul, som er bibelforsker ved universitetet i Nottingham, mener at en feiloversettelse er grunnen til oppfatningen om at Jesus ble født i en stall. Det er det greske ordet «kataluma» som er oversatt med herberge.

Ian Paul viser imidlertid til at et annet sted i bibelen er det samme ordet oversatt til «privat rom i 2. etasje». I Markusevangeliet er «kataluma» oppfattet som et «privat rom i 2. etasje» der Jesus og disiplene møttes til et siste måltid.

Julepyntete tilskuere

Tilskuere var samlet utenfor Fødselskirken i Betlehem julaften for å se på de religiøse opptogene.

Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Ian Paul viser også til at et annet sted i Lukasevangeliet brukes ordet «pandocheion» for herberge.

Må ha bodd hos familien

Bibelforskeren mener også at moderne lesere av bibelen ikke skjønner skikk og bruk for 2000 år siden.

– For det første er det utenkelig at Josef, når han vendte tilbake til der slekten hans kom fra, ikke ville ha blitt tatt imot av familien, selv om de ikke var nære slektninger, skriver Ian Paul.

Han tolker dermed Juleevangeliet slik at Josef og hans gravide kone Maria tok inn hos Josefs familie i Betlehem og at hun der fødte Jesus i et rom i 2. etasje.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fødselskirken i Betlehem

Fødselskirken i Betlehem pyntet til jul i går, julaften. Kirken skal ifølge tradisjonen være bygget over en hule der Jesus ble født.

Foto: AHMAD GHARABLI / AFP

Født i annet Betlehem

Mens bibelforskeren Ian Paul stiller spørsmål om Jesus ble født i en stall, går arkeologen Aviram Oshri mye lenger.

Han mener at Jesus ikke ble født i den Betlehem vi tror, men i en annen by lenger nord som også heter Betlehem.

Tempelridder-hus

Et hus bygget av Temperidderordenen i «det andre» Betlehem, i Galilea.

Foto: Wikimedia Commons.

Den Betlehem Oshri viser til, ligger rundt ti kilometer nordvest for Nasaret og 30 kilometer øst for Haifa.

Se kart nederst i saken.

Aviram Oshri arbeider i Det israelske antikvitetsdepartementet og er bare en av flere arkeologer som tror kristne har valfartet til feil Betlehem i hundrevis av år.

– Jeg er sikker. Jeg har ingen tvil fordi hele Jesus' liv foregikk i Galilea og Kinneret, sier Oshri til The Telegraph og viser til områdene rundt Genesaretsjøen i det nordlige Israel.

– Vanskelig å reise

Maria red på et esel mens hun var høygravid. Jeg spurte meg selv hva sjansen var for at barnet fortsatt ville vært i live om hun red hele veien til Betlehem i Judea? Null, Mens det er mulig med avstanden fra Nasaret til Betlehem (i Galilea, red. anm.).

Arkeologen Aviram Oshri / The Telegraph

Oshri viser til at det var vanskelig for en høygravid kvinne å reise for 2000 år siden. Mens det bare er en drøy mil fra Nasaret til Betlehem i Galilea, er det over 150 kilometer til Betlehem lenger sør, i Judea.

– Maria red på et esel mens hun var høygravid. Jeg spurte meg selv hva sjansen var for at barnet fortsatt ville vært i live om hun red hele veien til Betlehem i Judea? Null, Mens det er mulig med avstanden fra Nasaret til Betlehem (i Galilea, red.anm.), sier Aviram Oshri.

Arkeologen viser også til gamle historiske skrifter om at det var en bymur rundt det bibelske Betlehem.

Ingen spor av bymur er funnet ved Betlehem i Judea, eller på Vestbredden som er dagens betegnelse. Derimot er rester av en bymur klart synlige ved det nordlige Betlehem.

Oshri mener at det beviser at det nordlige Betlehem var bebodd av jøder på Jesu tid, mens «det andre Betlehem ikke var bebodd i det hele tatt».

Palestina med to Betlehem

SISTE NYTT

Siste nytt