NRK Meny
Normal

– Ikke angrip amerikanske styrker

Den irakiske sjialederen Moqtada al-Sadr har beordret sine støttespillere om å la være å angripe amerikanske styrker i Irak.

Moqrada al-Sadr

Den sjiamuslimske lederen fikk mange tilhengere i Irak etter at USA invaderte landet i 2003, og al-Sadrs milits, Mahdi-militsen, var fram til 2008 i mange harde kamper med amerikanske styrker og irakiske regjeringssoldater.

Foto: QASSEM ZEIN / Afp

Iraks sterkt anti-amerikanske sjilaeder Moqtada al-Sadr ba tilhengerne sine om å ikke angripe amerikanske styrker søndag.

Dette for å forsikre seg om at styrkene forlater Irak og får gjennomført sin tilbaketrekning.

Men han hadde en advarsel. Om de amerikanske styrkene ikke kommer seg ut i tide, vil angrepene mot dem gjenopptas. Den amerikanske hæren planlegger å forlate Irak innen utgangen av året, 31. desember.

– For at Irak skal kunne gjenvinne sin selvstendighet gjennom invasjonsstyrkenes tilbaketrekning fra vårt land, ser jeg det som helt nødvendig å stanse all væpnet motstand inntil okkupasjonsstyrkene har gjennomført en fullstendig tilbaketrekning, sier al-Sadr i en uttalelse søndag.

Forrige måned advarte han også om at amerikanske styrker som ble lenger enn tidsfristen, ville bli militære mål.

Iraks politiske ledere forhandler nå med USA om amerikanske militærinstruktører skal bli igjen i landet etter 2011.

Irakiske sikkerhetsstyrker sier de kan være i stand til å takle angrep og trusler, men sier de trenger opplæring når det kommer til luftforsvar, og våpentrening.

Mens Mehdi-militsen i stor grad har vært demobilisert de siste åra, har flere utbrytergrupper fortsatt å angripe amerikanske soldater, ifølge amerikanske tjenestemenn, skriver NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt