Hopp til innhold

Opposisjonelle i Tyrkia: – Hvorfor er ikke gruvebaronen pågrepet?

25 personer er pågrepet i jakten på de skyldige etter gruvekatastrofen i Tyrkia. Fem av disse er siktet for uaktsomt drap. Flere opposisjonelle medier spekulerer imidlertid i hvorfor hovedeieren av gruven, Alp Gürkan, fortsatt går fri.

Alå Gürkan

– Dette var en uvirkelig ulykke som skjedde på et sted der det har vært svært få ulykker de siste 30 årene, sa direktøren for Soma Holding, Alp Gürkan, på en pressekonferanse fredag. Han la til at selskapet alltid har tatt sikkerheten alvorlig. Opposisjonelle medier omtaler gruvebaronen som «AKPs undergrunnsprins» og problematiserer hvorfor han ikke er pågrepet etter gruvekatastrofen.

Foto: Emrah Gurel / Ap/NTB Scanpix

Tyrkisk politi pågrep søndag 25 personer etter gruveulykken i Soma. Senere på kvelden opplyste påtalemyndigheten i Tyrkia at tre personer er siktet for uaktsomt drap. Mandag har tallet på siktede personer økt til fem.

De pågrepne er mistenkt for forsømmelser som kan ha bidratt til det som er den verste gruveulykken i landets historie. Hovedeieren av kullgruven, Alp Gürkan, er ikke blant personene som har blitt arrestert.

Flere tyrkiske medier stiller spørsmål ved hvorfor Gürkan, som avisen Taraf omtaler som «AKPs undergrunnsprins», fremdeles ikke har blitt pågrepet og stilt for retten.

Det blir spekulert i om gruvebaronen «slipper billig unna» fordi han – ifølge flere opposisjonelle aviser – er en av regjeringspartiets største økonomiske bidragsytere og har tette bånd til partiledelsen.

Fem personer er siktet for uaktsomt drap

Gruveulykken har ført til sorg og raseri i landet. Mange raser mot regjeringspartiet Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP) for å ikke kreve bedre sikkerhet for gruvearbeidere i landet. Tusenvis av tyrkere har de siste dagene protestert mot den dårlige sikkerheten og de elendige arbeidsforholdene i landets gruver.

Søndag gikk imidlertid tyrkisk politi til aksjon for å pågripe ansvarlige etter gruvekatastrofen. Blant de pågrepne finnes styreleder for Soma Holding og sønnen til gruvebaronen, Can Gürkan, sjef for det underliggende gruveselskapet Soma Kömur, Akın Çelik, og nestsjef Ertan Ersoy.

Avisen Radikal melder at Akın Çelik, Ertan Ersoy, sikkerhetsansvarlig og ingeniør Yalçın Erdoğan og skiftlederne Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık er siktet for uaktsomt drap. Avhøret av Can Gürkan fortsetter mandag ettermiddag.

Inngangen til gruven i Soma.

Fem personer er siktet for uaktsomt drap i jakten på de skyldige. På bildet ser dere hovedinngangen til kullgruven.

Foto: Ap

– Massakre på arbeidsfolk

Den øverste lederen for fagbevegelsen DISK i Tyrkia, Kani Beko kalte ulykken en massakre på arbeidsfolk. Hürriyets reporter på ulykkesstedet, Gülden Aydın, mener også at hendelsen var et massedrap av mennesker.

– Det var store mangler i gruvene og farlige arbeidsforhold. Det er primitivt og hensynsløst av gruveledelsen og myndighetene, som ikke har tilstrekkelige kontrollmekanismer. Derfor er dette en massakre, ikke en ulykke, sa Aydın til NRK.

Det var totalt 787 arbeidere inne i gruven da ulykken inntraff for en knapp uke siden omtrent to kilometer under bakken. Redningsaksjonen i gruva ble avsluttet lørdag etter at likene av de to siste savnede gruvearbeiderne ble hentet opp.

– Hvorfor er ikke Alp Gürkan pågrepet?

Soma Holding opplyser mandag at Can Gürkan selv tok kontakt med påtalemyndigheten for avgi forklaring, og maner til å vise hensyn til den pågående juridiske prosessen.

Samtidig problematiser en rekke tyrkiske medier og Advokatforeningen i Ankara at hovedeier av konglomeratet fremdeles går fri etter den fatale ulykken som kostet minst 301 menneskeliv.

Anklagene går ut på at sikkerheten i gruva var for dårlig, og at den 76 år gamle ingeniørgeologen er hovedansvarlig for å ha forsømt sikkerheten og at han burde blitt pågrepet med det samme på grunn av fare for bevisforspillelse.

Selskapet til Gürkan, Soma Holding, er en av de største leverandørene av kull i Tyrkia. Selskapet produserer 5,5 millioner tonn kull i året, og har drevet kullgruven siden 1984.

Recep Tayyip Erdogan i Soma

Statsminister Recep Tayyip Erdoğan var omringet av livvakter da han onsdag ettermiddag besøkte den rammede gruvebyen Soma. Erdoğan og hans parti AKP har fått knallhard kritikk etter gruveulykken.

Foto: Kayhan Ozer / Ap

– Ekspandert kraftig under AKPs tid

Gruveselskapet til Gürkan har ekspandert kraftig etter at AKP kom til makten i 2002. Ifølge avisen Sözcü har Soma Holding vunnet gigantiske offentlige anbudsrunder etter 2005, og det har gjort selskapet til en av de største leverandørene av kull i Tyrkia.

I et intervju i 2012 skrøt Gürkan av at selskapet hadde klart å redusere kostnadene mellom 130 og 140 dollar til 23,8 dollar per tonn kull. En av metodene selskapet hadde brukt var å hyre inn uorganisert arbeidskraft fra underselskapet, og på den måten slippe unna med lavere lønnskostnader.

Alp Gürkan møtte pressen

Alp Gürkan avviser at brannen og de tragiske konsekvensene den fikk, skyldes dårlig sikkerhet i gruva.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

Den samme avisen og flere andre medier hevder at gruveselskapet har stått for mye av kullforsyningene til AKP, som partiet skal ha delt ut gratis til trengende mot deres politiske stemmer.

Regjeringsvennlige aviser benekter samtlige påstander, og sier at det ikke finnes tette bånd mellom Gürkan og AKP. De mener at 76-åringen burde ha blitt fengslet for lenge siden, og hevder at Gürkan står i en særstilling og at han blir beskyttet av noen hemmelige krefter i staten.

– Gürkan: – Jeg er sjefen i Soma Holding

Flere medier skriver også at Alp Gürkan ikke kan ansvarliggjøres fordi sønnen hans står oppført med det formelle ledelsesansvaret. Men nå nylig innrømmet Gürkan at han fremdeles er involvert i styringen av konsernet.

– Jeg er sjefen i Soma Holding. At jeg har sluttet som aktiv konsernleder, betyr ikke at jeg ikke er sjefen i selskapet lenger, sa han.

Gürkan avviste at ulykken skyldes uaktsomhet eller forsømmelse fra selskapet under en pressekonferanse fredag.

– Dette var en uvirkelig ulykke som skjedde på et sted der det har vært svært få ulykker de siste 30 årene, sa han videre og understreket at selskapet alltid har tatt sikkerheten alvorlig.

Han har tidligere uttalt at gruven hadde flere tilfluktsrom med mat og oksygen for 20 dager. Men da redningspersonell kom til det ene tilfluktsrommet, som var på fem kvadratmeter, fant de 14 lik som delvis lå oppå hverandre.

Gruveulukke i Soma i Tyrkia.

Det var ett tilfluktsrom i gruven, og her ble 14 døde gruvearbeidere funnet ved siden av tomme oksygenflasker. Arbeiderne skal ha delt på det siste de hadde av oksygen ved å sende masker rundt til oksygenet tok slutt.

Foto: BULENT KILIC / Afp

– De går ikke etter de reelt ansvarlige

Erol Yılmaz Aras sitter i styret for Advokatforeningen i Ankara. Han sa torsdag at etterforskningen av gruveulykken er en justisskandale. Han er frustrert over at etterforskningen går så langsomt.

– De går ikke etter de reelt ansvarlige. I en massiv katastrofe som dette, må etterforskningen øyeblikkelig ta selskapets eier og ledelse i varetekt, sier Aras og mener gruveledelsen bør sitte fengslet inntil ulykken er gransket for å hindre at beviser blir ødelagt.

Det har tidligere blitt meldt at eksplosjoner og brannen startet trolig på grunn av en feil i det elektriske anlegget i gruva. Statsadvokat i byen Akhisar, Bekir Sahiner, opplyste imidlertid søndag kveld at eksplosjonene og brannen ikke skyldes en feil i det elektriske anlegget.

– Vår første rapport viser at karbonmonoksid ble dannet og spredte seg i gruven etter at kull ble varmet opp da det kom i kontakt med luft, sier Şahiner.

Etterforskerne undersøker nå hvorfor ledelsen ikke stoppet produksjonen øyeblikkelig da det var for høy temperatur og lite oksygen i gruven.

Avviste forslag om gransking av sikkerheten

I slutten av april avviste AKP et forslag om en offisiell gransking av sikkerheten i gruvene i Soma i provinsen Manisa. Det var opposisjonspartiet CHP – med viseguvernør Özgür Özel i spissen – som ønsket å gjennomføre en slik gransking.

Özel sa under en tale til de folkevalgte at det hadde vært flere dødsulykker i gruvene, og at det var på høy tid å gjøre noe med de farlige arbeidsforholdene.

Muzaffer Yurttaş, som er valgt inn for AKP fra Manisa-provinsen, argumenterte for å avvise forslaget i parlamentet.

– Flere av gruvene er tryggere enn gruvene i mange andre land, sa Yurttaş.

245 bekreftet omkommet

De mange pågrepne er mistenkt for forsømmelser som kan ha bidratt til det som er verste gruveulykken i landets historie.

Foto: Levent Kulu

– Fikk lønn for å stå skolerett for Erdoğan

I den samme talen påstod CHP-politikeren også at eierne av gruveselskapet i Soma står nær AKP og statsminister Recep Tayyip Erdoğan.

Den tilsynelatende nære koblingen skal også være årsaken til at Alp Gürkan og andre sentrale personer i Soma Holding ikke har blitt arrestert, hevder flere tyrkiske aviser.

Özel hevdet at eierne hadde stilt flere tusen gruvearbeidere til disposisjon for AKP og statsminister Recep Tayyip Erdoğan – ved tvinge dem til å delta i store valgkampmøter for regjeringspartiet i gruvebyen.

I forkant av det ene møtet skal gruvearbeiderne ha blitt fratatt sine matbonger, ifølge Özel. Gruvearbeiderne skal ha fått beskjed om å stå skolerett for Erdoğan under AKPs valgkampmøte i gruvebyen, for å kunne få tilbake matbongene sine.

– Europas verste statistikk for arbeidsdødsfall

Soma Holding avviser alle anklager om at sikkerheten var for dårlig i gruven. Også arbeidsdepartementet i landet nekter for å ha noen skyld i ulykken.

En talsmann for regjeringspartiet AKP har opplyst at gruva har blitt inspisert elleve ganger de siste fem årene – uten at det har blitt funnet noe kritikkverdig. Han avviser også at det finnes noen form for smutthull i det tyrkiske lovverket som regulerer landets gruveindustri.

Lørdag uttalte energiminister Taner Yildiz at de vil fokusere på etterforskningen og på hva som vil skje med produksjonen fremover. Flere titalls etterforskere og statsadvokater jobber nå med å etterforske saken.

Ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) er sikkerhetsstandarden for arbeidere i Tyrkia blant de dårligste i verden, og landet har Europas verste statistikk for arbeidsdødsfall.

gruveulykke Soma

Det var totalt 787 arbeidere inne i gruven da ulykken inntraff for en knapp uke siden omtrent to kilometer under bakken. Redningsaksjonen i gruva ble avsluttet lørdag etter at likene av de to siste savnede gruvearbeiderne ble hentet opp.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt