NRK Meny
Normal

– Hvis vi ikke får hjelp, blir det nok bare liggende slik

Francesco Casette er redd hjemmet blir liggende i grus. Etter det forrige store skjelvet i Italia, i 2009, er fortsatt 8.300 husløse.

Francesco Cassette

STORE SKADER: Francesco Casette er redd det tar flere år før hjembyen er bygget opp igjen.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Italia har en dårlig historikk når det kommer til gjenoppbygging av jordskjelvrammede områder. 8.300 mennesker som måtte evakueres etter skjelvet i L'Aquila in 2009 bor fortsatt i midlertidige boliger, mens de venter på at hjemmene deres skal bli gjenoppbygget, skriver Reuters.

Statsminister Matteo Renzi lover nå at byen vil bli gjenoppbygget.

– Vi garanterer en rekonstruksjon som gjør at innbyggerne kan leve i disse samfunnene, og at disse vakre byene med den fantastiske fortiden vil leve videre, sa Renzi da han besøkte området.

Men befolkningen er skeptiske til statsministerens lovnader.

– Vi klarte oss, takk Gud

Francesco Casette er en av de rundt 650 beboerne i Accumoli. Mens mange i nabobyen Amatrice fremdeles er savnet, er det gjort rede for innbyggerne i hjembyen til Francesco.

På torsdagen fikk flere komme tilbake til hjemmene sine, ikke for å bo der, men for å hente nødvendige ting som medisiner og ett og annet plagg.

– Alt dette er bare å rive ned. Alt sammen. Og så må det bygges opp på nytt, men det skal vi klare hvis vi får hjelp, sier Casette.

Se bilder før og etter skjelvet

Dette er hjemmet til Francesco Casette

I RUINER: Dette er hjemmet til Francesco Casette.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Han er redd det kommer til å ta flere år før noe skjer.

– Det kommer nok ingen hit for å reparere dette nå. Og hvis vi ikke får hjelp, blir det nok bare liggende slik, sier han oppgitt til NRK.

Det som en gang var en sjarmerende liten fjellandsby, er blitt en samling gamle murhus med åpne sår. Noen steder mangler hele vegger. Et tak har falt ned her, en trapp har rast der. Ved et bygg ser vi rett inn i en stue der sofaen står og klesvasken henger tørr, urørt og sannsynligvis full av støv og murpuss.

– Heldigvis er alt bra med familien. Vi klarte oss, takk Gud, jeg er uten ord, sier han rørt og stille.

I Poggio d'Api har sivilforsvarets folk satt opp en liten rekke av telt

EVAKUERTE: I Poggio d'Api har sivilforsvarets folk satt opp en liten rekke av telt mellom en kjøkkenhage, noen hus og veien som slynger seg forbi.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Sover i telt

Ødeleggelser etter jordskjelvet i Poggio d'Api

RUINER: Sofaen og klesvasken som står igjen vitner om hvordan jordskjelvet rystet midt i hverdagen i italienske Poggio d'Api.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Natt til torsdag sov mange ute under åpen himmel. Noen fikk plass i et av de blå teltene til sivilforsvaret, til kvelden blir det flere av dem.

I Poggio d'Api har sivilforsvarets folk satt opp en liten rekke av telt mellom en kjøkkenhage, noen hus og veien som slynger seg forbi. Mens NRK er på stedet, kommer en transportbil med en mobil dusj og rulledoer, eller festivaldoer, står klare til bruk.

– Jeg bodde i L'Aquila i 2009, da det store skjelvet tok flere liv der. Nå er det rart å være her og hjelpe til, sier en av arbeiderne.

Hun får tårer i øynene når hun snakker om dette og vil ikke prate mer og forsvinner fort fra oss.

Lille Sofia overlevde jordskjelvet i Italia. Hun bodde i et gammel hus sammen med moren sin i Amatrice. Da taket falt ned over barnesengen, fryktet moren det verste,

SOFIA OVERLEVDE: Moren til Sofia dro ut datteren etter beina fra ruinene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt