NRK Meny
Normal

– Hvis dere ikke slutter å angripe meg, blir jeg nødt til å forlate scenen

WASHINGTON (NRK): Med Donald Trump ute av debatten var det plass og rom for Ted Cruz og Marco Rubio og de lot ikke sjansen for å harselere med eiendomsmilliardæren gå fra seg.

Ted Cruz og Marco Rubio i Iowa

Med Donald Trump ute av debatten fikk Ted Cruz og Maroc Rubio mer tid til å snakke.

Foto: JIM WATSON / Afp

Mens Donald Trump samlet sine tropper en annen scene like i nærheten mente kandidatene, som alle ligger bak Trump på meningsmålingene, at det var befriende å slippe å ha rivalen på scenen i Des Moines.

Trivdes uten Trump

– Dette var den beste debatten så langt. Den handlet om substansiell politikk, sa Rand Paul som har så lav oppslutning av han bare med et nødskrik fikk være med.

Senatoren fra Kentucky ble erklært som en av vinnerne av nattens debatt.

Det var Ted Cruz, som er nummer to på meningsmålingene, som fikk gjennomgå uten Trump til stede. Han har lenge vært favoritt til å vinne den første delstaten i nominasjonsprosessen, Iowa, på mandag, men har de siste dagene bli forbigått av Trump på meningsmålingene.

– Hvis dere ikke slutter å angripe meg, blir jeg kanskje nødt til å forlate scenen, fleipet Cruz mens publikum buet. Senatoren fra Texas måtte blant annet forsvare sine restriktive holdninger til ulovlig innvandring blant annet etter angrep fra Jeb Bush som gjorde det langt bedre enn i tidligere debatter der han ofte er blitt mobbet av Trump.

Også Marco Rubio, som er nummer tre på målingene, sa åpent at han ikke savnet Trump.

– Han er en underholder. Han er den største forestillingen på jorda akkurat nå, sa Rubio som lovet å samle både partiet og amerikanerne dersom han skulle bli president.

De republikanskekandidatene under Fox News-debatten i Iowa

De syv håpefulle i Iowa. Fra venstre står Rand Paul, Chris Christie, Ben Carson, Ted Cruz, Marco Rubio, Jeb Bush og John Kasich.

Foto: JIM WATSON / Afp

– Jeg vet ikke om dette er bra eller dårlig for meg. Men vi har i alle fall samlet inn fem millioner dollar, sa Donald Trump da han inntok sin scene i natt.

Da kvelden var over hadde det konkurrerende valgkamparrangementet hans til støtte for skadde krigsveteraner brakt inn seks millioner dollar, inkludert en million fra eiendomsmilliardærens egne konti.

Leker med valgprosessen

Trumps boikott av den siste debatten før nominasjonsprosessen starter, mangler historiske paralleller i USA. Trump har det siste døgnet mer enn noensinne vist hvordan han har snudd den republikanske valgkampen på hodet.

Mens andre kandidater har bygget opp valgkampnettverk på bakken og har fulgt oppskriften en vanligvis må følge for å vinne nominasjonsmøtene i Iowa, er det Trump som leder på de alle fleste meningsmålingene.

Det er vanskelig å spå hvor mye eller lite det vil skade Trump at han ikke var til stede i nattens debatt. Mange er spente på om Trumps støttespillere faktisk vil møte opp for å stemme på mandag. Først da vil USA få en pekepinn på om meningsmålingene viser hans reelle oppslutning.

De andre debattantene kom til orde uten Trump.

Video: De andre kandidatene fikk mer plass da Donald Trump ikke stilte.

Ba om fem millioner for å stille

Trump selv virker stadig like selvsikker. Fra scenen i Iowa sa han at sjefen for TV-kanalen Fox hadde ringt flere ganger og bedt ham stille opp i debatten som han boikottet fordi han misliker Fox-programleder Megyn Kelly.

Fox-direktør Roger Ailes sendte ut en pressemelding der han skrev at Trump hadde sagt han ville stille opp dersom TV-kanalen donerte fem millioner dollar til skadde krigsveteraner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt