NRK Meny
Normal

– Hver natt i ett år har jeg forsøkt å komme gjennom tunnelen

CALAIS (NRK): De vet de kan dø, men gevinsten kan være et bedre liv. Flyktningene NRK møtte i Nord-Frankrike prøver natt etter natt å hoppe på tog i fart, eller gjemme seg på lasteplan. Det kan koste dem livet.

Calais Eurotunell

De er klare til å prøve på ny - med livet som innsats - på å komme seg fra Frankrike til Storbritannia. Se NRKs reportasje fra Calais.

– Jeg har vært her i ett år nå. Hver natt har jeg forsøkt å komme meg gjennom tunnelen. Hva annet kan jeg gjøre? Jeg kan ikke reise tilbake til Etiopia uansett, sier en av mennene NRK møter i sommernatten i Calais.

Calais Eurotunell

Store politistyrker er til stede når NRK møter flyktningene. Det er rolig nå, men flyktningene mener det er fordi media er til stedes.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Store politistyrker

Det er når mørket siger på at de prøver seg. For da er det enklest å komme seg over sikkerhetsgjerdene og sniker seg usett forbi alle hindringene. Millioner er blitt brukt på å holde flyktningene borte, men til liten nytte.

Da NRK møtte de mange immigrantene i natt var det store politistyrker på stedet. Det gikk stort sett rolig for seg, noe som fikk immigrantene til å reagere.

– Hvorfor gjør dere ikke noe nå? Er det fordi media er her, var det flere som ropte.

Hopper på tog og lastebiler

Bare de siste nettene er det gjort flere tusen forsøk på å komme seg på togene som går gjennom den undersjøiske tunnelen mellom de europeiske landene.

Det er også vanlig at flyktninger prøver å komme seg på lastebiler. Flere dør i forsøket. Andre overlever og prøver på ny neste natt.

For det mangler ikke på flyktninger. Ved Calais er flere leirer fulle av mennesker på jakt etter det de håper blir et bedre liv på andre siden av Den engelske kanal.

FRANCE-MIGRANTS/ An Afghan migrant,cooks in his makeshift shelter, somewhere in the wood near the harbour of Calais

Flyktningleirene ved Calais kalles bare for «jungelen». Her er en afghansk flyktning utenfor teltet sitt i leiren.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / REUTERS

– De behandler folk ordentlig i England

Mannen fra Etiopia som NRK snakker med vil ikke la seg fotografere. Han er redd for at myndighetene hjemme i Etiopia skal se bildet.

– Jeg er trygg her, men det kan få følger for familien min, sier han.

En annen mann fra Syria sier at England er målet fordi folk blir behandlet ordentlig der.

– Der må man ikke bo på gata som her i Frankrike, sier mannen som forteller at han kjenner flere som allerede har kommet seg over.

– Jeg har vært her i tjue dager nå. Jeg hater å være her, men jeg har ikke noe valg. Hva skal jeg ellers gjøre, spør han NRK.

Calais

I dette området prøver flere hundre flyktningar å ta seg over til Storbritannia hver natt. Det er bygget et sikkerhetsgjerde på 23 kilometer rundt jernbanesporene som er på vei inn i tunnellen som fører over til Storbritannia. Denne tunnellen er bare ment for tog, ikke lastebiler. Til høyre ser man flyktningleirene «Jungle camp 1 og 2».

Foto: NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt