– Husker ingenting fra massakren

Den amerikanske soldaten som drepte 16 afghanske sivile forrige søndag var ikke beruset, men husker ingenting av hendelsen, sier advokaten hans.

Robert Bales, soldat mistenkt for Afghanistan-massakren

Stabssersjanten Robert Bales sier han ikke husker noe fra massakren i to afghanske landsbyer.

Foto: Spc. Ryan Hallock / Ap

– Robert Bales, den amerikanske soldaten som drepte 16 sivile afghanere tidligere denne måneden, er i sjokk, fortalte advokaten hans John Henry Browne til den amerikanske TV-kanalen CBS .

– Han husker hva som skjedde før og etter skytingen, men ikke hva han gjorde i de to landsbyene.

Bales sitter på enecelle i fengselet på en militærbase i USA, og tiltalen blir trolig klar i løpet av de nærmeste dagene. Han risikerer dødsstraff , ifølge forsvarsminister Leon Panetta.

Forvirret og sjokkert

John Henry Browne

Advokat John Henry Browne forsvarer stabssersjant Robert Bales.

Foto: ANTHONY BOLANTE / Reuters
Robert Bales' hus

Familien Bales' hus står tomt.

Foto: ANTHONY BOLANTE / Reuters
Militærfengslet i Fort Leavenworth

Robert Bales sitter i isolat i militærfengslet i Fort Leavenworth.

Foto: HANDOUT / Reuters

Browne har for første gang snakket med klienten om hendelsene i Afghanistan.

– Han virket forvirret og sjokkert, men ut fra det han sa er det lett å forestille seg hvordan soldatlivet i Afghanistan er.

Browne sier det er for tidlig å si hva som fikk Bales til å gjøre det han gjorde.

– Bales vil ikke prosedere på at han var utilregnelig i gjerningsøyeblikket, men bevisstheten var trolig nedsatt på grunn av posttraumatisk stress, sier advokaten.

Bales holdt til i en liten isolert leir med rundt 20 soldater i Kandaharprovinsen sør i Afghanistan. Dagen før skal en av hans medsoldater ha gått på en mine som rev av det ene benet hans.

Bales skal, ifølge advokaten, ha drukket et par slurker alkohol den aktuelle kvelden, men mindre enn én drink, og han skal ikke ha vært beruset.

Bales har tidligere vært på tre oppdrag i Irak på til sammen 37 måneder mellom 2003 og 2010. Der ble han såret to ganger. Han pådro seg hjernerystelse i en bilulykke, og måtte amputere deler av den ene foten etter å ha blitt skutt i en trefning.

Bales skal, ifølge advokaten, ha fått løfte om at ikke skulle på flere utenlandsoppdrag , men det løftet ble raskt omgjort og i desember i fjor måtte Bales motvillig dra til Afghanistan.

Vervet seg etter 11. september

Han vervet seg to måneder etter Al Qaidas angrep i New York og Washington 11. september 2001.

Bales kone og to barn er flyttet til en militærbase i nærheten av hjemmet av sikkerhetsgrunner.

Kona Karilyn vet ikke særlig mer om hendelsene enn det hun har fått vite via media.

– Medieomtalen stemmer overhodet ikke med den mannen jeg kjenner og beundrer. Respekter meg når jeg sier at jeg ikke kan kaste lys over hendelsene, vær så snill ikke å spørre meg, skriver hun i en melding til offentligheten.

Samtidig offentliggjør amerikanske medier nye opplysninger om familiens økonomi, som skal ha vært i dårlig forfatning, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Før Bale vervet seg arbeidet han som verdipapirmekler i et finanskonsern. I 2000 ble han anklaget for å ha tatt ulovlige snarveier for å øke provisjonen sin, og for diverse andre brudd på reglene for verdipapirhandel.

I 2003 ble han dømt til å betale vel 3,6 millioner kroner pluss renter i erstatning til en kunde, og like mye i bot, altså vel 7,2 millioner kroner til sammen. Ikke noe av dette skal være betalt.

Paret skal ha lagt ut boligen sin i et velstående boligområde i Seattle til salgs for mindre enn de selv betalte.

Familien eier også en annen bolig som de flyttet fra for flere år siden. Huset har en markedsverdi under lånet familien tok opp for å kjøpe det.

SISTE NYTT

Siste nytt