Hopp til innhold

Besøkte Nord-Korea: Jeg husker best frykten i folks øyne

– Jeg opplevde Nord-Korea som en eneste stor straffeleir, forteller stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter (Frp), som besøkte landet under Kim Jong-ils styre i fjor.

Nord-Korea

Stortingsrepresentant Gjermund Hagesæter (Frp) ble hele tiden passet på av representanter for regimet da han besøkte Nord-Korea i fjor. Han fikk ikke snakke fritt med innbyggerne, og ble sperret inne på hotellet om kvelden.

Foto: Gjermund Hagesæter / Privat

– Nordkoreanerne lever under konstant frykt, samtidig som det er et vanvittig hardt liv. De har mangel på mat, og mange sulter. Folket har en frykt for ledelsen og for å bli kastet i fangeleir, sier Hagesæter.

Da han besøkte Nord-Korea i fjor sommer, la han merke til at flere mennesker plukket blader fra trærne. Representanten for Det internasjonale Røde Kors fortalte Hagesæter at nordkoreanerne plukket bladene for å blande dem ut med ris.

– Da er det ganske kritisk, da har man ikke akkurat overflod av mat, sier Hagesæter.

– Vanvittig brutalitet

FN har i ettertid advart mot at seks millioner nordkoreanere, mange av dem barn, trues av sult, og ifølge Verdens matvareprogram (WFP) lever den jevne nordkoreaner på rundt 200 gram mat om dagen.

Gjermund Hagesæter (Frp) i Nord-Korea

Gjermund Hagesæter mellom to vakter da han var i Nord-Korea i fjor sommer.

Foto: Gjermund Hagesæter/Privat

– Når et regime kjører et land så til de grader i grøfta og presser folket så mye, skulle man tro at noen gjorde opprør. Men regimet har en vanvittig brutalitet når det gjelder å underkue folket, så innbyggerne er livredde, sier Hagesæter.

– De minnene jeg sitter igjen med, er først og fremst den frykten og tristheten jeg så i øyene til folk. Jeg opplevde nesten hele landet som en eneste stor straffeleir.

Mandag kom meldingen om at Nord-Koreas ubestridte leder Kim Jong-il er død. Han hadde da styrt det lukkede diktaturet i 17 år.

Ifølge Human Rights Watch har flere hundre tusen nordkoreanere sittet i landets fangeleirer under Kim Jong-il. Der plasseres politiske fanger og deres familier i tre ledd og settes til tvangsarbeid.

Fryktet «skadelig litteratur»

Det er ikke mange nordkoreanere som har fått reise ut av landet, og de få som har gjort det, har store problemer med å komme seg inn i hjemlandet igjen. Ledelsen har fryktet at de skulle ha med seg nye tanker som kunne utfordre regimet.

Tidligere i år meldte internasjonale nyhetsbyråer om nordkoreanere som har jobbet i Libya, men som ikke fikk komme hjem igjen, fordi Kim Jong-il var redd for at de skulle fortelle sine landsmenn om opprøret mot diktatorer i den arabiske våren.

Også Hagesæter fikk merke Nord-Koreas frykt for påvirkning utenfra.

– Da jeg kom til Nord-Korea, ble jeg stilt noen spørsmål på flyplassen. De lurte på om jeg hadde med våpen eller sprengstoff, eller nesten verst av alt, om jeg hadde med «skadelig litteratur». Det forteller at man er like redd for tanker og meninger som kommer utenfra, og som ikke er styrt av myndighetene, som man er for våpen og sprengstoff, sier han.

– Jeg ble også fratatt mobiltelefonen. Den fikk jeg ikke igjen før jeg var ute av landet og i Kina igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Flyplassen i Nord-koreas hovedstad Pyongyang

Et stort bilde av regimets grunnlegger Kim Il-sung pryder flyplassen i hovedstaden Pyongyang.

Foto: Gjermund Hagesæter / Privat

Følget hans ble fulgt av en representant for det nordkoreanske regimet under hele oppholdet, og de fikk ikke snakke fritt med innbyggerne.

– Vi ble passet på, og om kvelden låste de døra og sperret oss inne på hotellet. Vi skulle ikke få gå ut på egen hånd. En dag greide en italiener å komme seg ut av det låste hotellet, men han kom seg ikke mange metrene av gårde før representanter for regimet fikk ham inn igjen, forteller Hagesæter.

– Hvilken forståelse og informasjon har nordkoreanerne om verden utenfor landets grenser?

Nord-Korea

- Pyongyang skal være en utstillingsvindu og det mest fantastiske som finnes, men du skal ikke langt utenfor byen før standarden er elendig, sier Gjermund Hagesæter.

Foto: Gjermund Hagesæter / Privat

– Omtrent ingen. Nord-Korea har bare én statseid kanal, som driver med propaganda. Kanalen har en utenrikssending et par ganger i uken, og da viser den bare naturkatastrofer og krig, sannsynligvis for å forsøke å vise at resten av verden har større problemer, sier Hagesæter.

Klipper gresset med saks og måker snø med kost

Det er det nordkoreanske glansbildet folket blir fôret med, forteller han. Når regimet kutter strømmen om kvelden fordi det har kapasitetsproblemer og ikke greier å forsyne folket sitt med strøm, forklares det med at det er sabotasje fra Sør-Korea og USAs side.

Offisielle tall er ifølge CIA ikke tilgjengelig om Nord-Korea, men ifølge nordkoreanske myndigheter finnes det ingen arbeidsledighet i landet. Staten finner en jobb til alle.

Da daværende generalsekretær i Norges Røde Kors, Børge Brende, besøkte landet i fjor, var flere tusen nordkoreanere satt til å måke bort snø fra motorveien for hånd.

Hagesæter så under sitt besøk nordkoreanere som krøp på knærne og klippet gressplenene med saks.

Se video fra Norges Røde Kors' besøk i Nord-Korea i fjor (artikkelen fortsetter under videoen):

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Nord-Korea har årlig rangert landene med mest velstand, og den listen har Nord-Korea selv toppet i mange år. Nå er Kina på topp, mens Nord-Korea er på andre plass, trolig fordi regimet ikke kan skjule at velstanden i Kina er høyere. USA er plassert helt på bunn av listen, forteller Hagesæter.

– Regime-representanten som fulgte oss i Nord-Korea, sa: «Vi har et fantastisk godt system, men akkurat nå mangler vi alt». Da vil vel mange andre tenke at hvis du mangler alt, er kanskje ikke systemet helt perfekt.

SISTE NYTT

Siste nytt