President om gravid voldtektsoffer (11): – Hun viser modenhet

Chiles president har satt sinnene i kok hos chilenerne etter kontroversielle uttalelser om en voldtatt og gravid 11-åring.

Sebastian Pinera

Chiles president Sebastian Piñera roser voldtektsofferet på elleve år, siden hun velger å beholde barnet. I Chile er det ulovlig å ta abort, selv etter en voldtekt.

Foto: RODRIGO ARANGUA / Afp

En 11 år gammel jente stilte nylig opp i et intervju på chilensk TV og fortalte om de gjentatte voldtektene stefaren hennes har utsatt henne for over en periode på to år.

Tidligere diktator i Chile general Augusto Pinochet. Bilde fra 1973.

De allerede strenge abortlovene i Chile ble strammet ytterligere inn under militærdiktaturet til general Augusto Pinochet.

Foto: - / AFP

Som et resultat av den grusomme mishandlingen, har hun nå blitt gravid. Men til tross for at stefaren er far til barnet, og at hun selv er et barn, ønsker hun å beholde det.

Chiles president Sebastian Piñera hyller nå den 11 år gamle jenta for hennes «modenhet».

– Hun er 14 uker på vei og i går overrasket hun oss alle med å vise dybde og modenhet. Til tross for smerten hun går gjennom forårsaket av mannen som voldtok henne, vil hun ha barnet og ta vare på babyen sin, sa Piñera.

Presidentens uttalelser har skapt reaksjoner og sinne på sosiale medier. Han har fått såpass mye pepper at en nasjonal debatt om abort nå har kommet på bordet.

Chile er et av Latin-Amerikas mest sosialkonservative land. Abort, til og med etter voldtekt, har vært ulovlig siden tidligere general og president Augusto Pinochets regjeringstid.

Piñeras regjering har motsatt seg noen endring av forbudet.

«Som å ha en dukke i armene mine»

Jentas stefar sitter nå i fengsel for å ha seksuelt misbrukt jenta fra hun var ni år gammel. Han har innrømmet misbruket. Jentas mor sjokkerte også da hun forsvarte ham, ved å si at forholdet mellom datteren og partneren var samtykkende.

Det var jentas mormor som gikk til politiet med saken i den sørlige byen Puerto Montt.

Se kart nederst i saken.

– Jeg tror det vil bli litt sånn som ha en dukke i armene mine, fortalte jenta til den lokale TV-kanalen Canal 13.

– Jeg kommer til å elske babyen veldig mye, selv om det kommer fra mannen som misbrukte meg, sa hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Aborttilhenger i Chile

En ung kvinne demonstrer for retten til abort i den chilenske byen Valparaiso 28. desember i fjor. I nonneklær ligger hun blodig på fortauet utenfor en kirke med en plakat med teksten «Jeg aborter, du aborter, alle er tause».

Foto: Eliseo Fernandez / Reuters

– Abort ville vært det beste

Piñera har etter kritikkstormen understreket at han personlig har bedt helseministeren om å følge opp jenta.

Men andre mener jenta risikerer livet med graviditeten, og at hun ikke er klar for å ta en så stor beslutning i en alder av 11 år.

Tidligere president Michelle Bachelet er for legalisering av abort etter voldtekt, eller når det er snakk om en helserisiko for den gravide kvinnen eller barnet.

– Hun er en jente som trenger å bli beskyttet og derfor tror jeg en terapeutisk abort, i denne saken på grunn av voldtekt, ville vært det beste, sier Bachelet.

I Latin-Amerika er det bare Cuba, Uruguay og noen lokale myndigheter som har innført lovlig abort.

Uruguay vedtok nylig en lov som gjør det mulig å ta abort innen de tre første månedene av svangerskapet, den mest liberale lovgivningen av sitt slag i Latin-Amerika.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt