NRK Meny
Normal

– Døtrene mine sier de holdes mot sin vilje i Syria

ANTAKYA, TYRKIA (NRK.no): De to norsk-somaliske søstrene på 16 og 19 år har vært i kontakt med familien sin denne uken. Da fortalte de at de er i Syria, og at de vil hjem til Norge.

De to norsk-somalisk søstrene som har reist for å delta i krigen i Syria, har nå gitt livstegn fra seg. De sier til familien at de blir holdt mot sin vilje og at de vil hjem til Norge.

De to norsk-somalisk søstrene som har reist for å delta i krigen i Syria, har nå gitt livstegn fra seg. De sier til familien at de blir holdt mot sin vilje og at de vil hjem til Norge.

Tirsdag kveld klokken 22 kommuniserte de to jentene med familien via Facebook. Jentenes far sier til NRK at de to da fortalte at de holdes mot sin vilje.

– De vil hjem til Norge, og de angrer på det de har gjort, sier faren.

– Er i Syria, men vet ikke nøyaktig hvor

NRK møter ham i byen Antakya i den tyrkiske Hatay-provinsen ved grensen til Syria. Derfra har han lett etter sine tø døtre i halvannen uke og har lenge trodd at de ikke hadde krysset grensen fra Tyrkia til det krigsherjede Syria.

Da jentene var i kontakt med familien sin tirsdag kveld, fortalte de at de er i Syria.

– De sa at de er i Syria, men at de ikke er sikre på nøyaktig hvor, sier faren til NRK.

Døtrene sa at de tror de er nær den irakiske grensen, men sa også at det er mange trær der de er. Det stemmer imidlertid ikke med slik naturen i Syria er nær den irakiske grensen, hvor det nesten bare er ørken. Ett av få steder i Syria som har en slik flora jentene beskriver, er området som er rett over grensen for grensebyen Antakya, hvor faren befinner seg.

Tilbudt hjelp fra Den frie syriske hær

Faren til norsk-somaliske jenter som har reist til Syria

Faren til de to jentene sier han er villig til å dra inn i Syria for å lete etter døtrene når som helst.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Faren forteller til NRK at han har kontakt med Den frie syriske hær, som er dannet av en rekke opposisjonsgrupper. De har tilbudt faren å ta ham med inn i Syria og hjelpe ham med å lete etter døtrene.

– Jeg er villig til å dra inn i Syria når som helst, helst så snart som mulig, sier faren.

Letingen kan imidlertid bli vanskelig, for det finnes få elektroniske spor som kan fortelle hvor jentene faktisk befinner seg.

UD vil ha mer informasjon

Kommunikasjonsrådgiver Frode Andersen i Utenriksdepartementet sier det er for tidlig å si hvordan de kan hjelpe jentene. Andersen sier at de foreløpig vet for lite om det nye som har skjedd.

– Vi kjenner de nye opplysningene i saken foreløpig bare gjennom media. Vi har ikke blitt kontaktet av familien i lys av den nye utviklingen. Så det første vi må gjøre er å få stadfestet hva familien vet og hva de har blitt fortalt, sier Andersen.

– Hvis det stemmer at det nå dreier seg om en kidnapping – at de blir holdt mot sin vilje i Syria, så er dette selvfølgelig en svært alvorlig sak. Men hvilke handlingsalternativer som finnes er det litt for tidlig å si noe om.

Kriminalsjef Nina Bjørlo i Asker og Bærum politidistrikt sier de har delt all relevant informasjon de har om saken med politiet i Tyrkia.

– Vi fraråder faren sterkt å være der han er, og oppfordrer ham til å komme hjem og hjelpe til med etterforskningen herfra, sier Bjørlo til NRK.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Tormod Strand rapporterer om somaliske jenter, fra Tyrkia på morgenen 31.10.2013.

Tormod Strand rapporterer om somaliske jenter i Syria.

Lippestad møter norsk politi torsdag

Familiens bistandsadvokat Geir Lippestad opplyser til NRK at han skal ta kontakt med norsk politi torsdag.

– Jeg skal henvende meg til norsk politi torsdag for å få en redegjørelse for hva de har gitt videre til tyrkisk politi. Foreløpig sier tyrkisk politi at de bare har to bilder av jentene, ett av hver av dem, opplyser Lippestad.

Faren har tidligere sagt at han tror døtrene må ha blitt hjernevasket.

– Begge to må ha blitt hjernevasket. Jeg vet ikke av hvem, men det må ha skjedd i Norge. Jeg kaller det hjernevasking når du blir overtalt av en eller flere personer som sier du må dra til Syria og dø der. Det kaller jeg hjernevasking.

Det er nå en og en halv uke siden faren fikk sjokkbeskjeden. I en e-post kom meldingen om at døtrene allerede hadde reist, og at de hadde dratt til Syria for å være med på jihad der.

«Det er nå slik at muslimene blir angrepet fra alle hold og vi må gjøre noe. Vi vil så gjerne hjelpe muslimene og den eneste måten vi kan virkelig hjelpe dem er ved å være med dem i deres lidelser og gleder. Det er ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger. Med tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan,» skrev jentene da.

Søstrene har vært etterlyst internasjonalt gjennom Interpol.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt