Hopp til innhold

Flyktninghjelpen: – Det er alltid en risiko i denne jobben

Flyktninghjelpen fortsetter arbeidet i Kenya etter at fire hjelpearbeidere ble bortført. – Vi må alltid ta høyde for at ting kan skje, sier Rolf Vestvik i Flyktninghjelpen.

Bilen til flyktninghjelpen etter angrepet i Kenya

Slik så bilen til Flyktninghjelpen ut etter angrepet mot bilkolonnen.

Foto: STR / Ap

Rolf Vestvik Flyktninghjelpen

Rolf Vestvik Flyktninghjelpen.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Hovedarbeidet nå går ut på å innhente informasjon om hva som har skjedd. Vi arbeider tett med lokale myndigheter. Vi forsikrer oss også om at pårørende blir tatt godt vare på, sier kommunikasjonssjef i flyktninghjelpen, Rold Vestvik til NRK.

– Vi setter sammen et stort puslespill, og har nå et ganske godt detaljbilde. Jeg vil ikke være så konkret og si at vi vet hvem som står bak, men jeg føler at vi har god oversikt, sier han til NTB.

LES OGSÅ: Blir i Kenya

En norsk statsborger er blant de fire savnede hjelpearbeiderne.

– Frykter dere flere angrep?

– I dette yrket er det alltid en risiko, og vi må alltid ta høyde for at ting kan skje, sier Vestvik.

Han ønsker ikke å kommentere hva slags informasjon Flyktninghjelpen har fått om de fire savnede eller om de har mottat noen trusler.

Finkjemmer grenseområder

En kenyansk sjåfør ansatt av Flyktninghjelpen ble skutt og døde senere av skadene, bekrefter Flyktninghjelpen overfor NRK.no i dag.

Sjåføren ble skutt da da tre biler fra Flyktninghjelpen kjørte i kolonne gjennom flyktningeleiren Dadaab ved 12-tiden fredag.

Kenyanske sikkerhetsstyrker finkjemmer grenseområdene mot Somalia på leting etter den bortførte norske hjelpearbeideren og hans tre kolleger fra andre land. Forsterkninger er på vei til områdene der letingen pågår.

Den kenyanske forsvarsministeren Yusuf Haji mener det knytter seg «alvorlige spørsmål» til hvordan kidnapperne fikk med seg våpen inn i flyktningleiren Dadaab, der bortføringen fant sted.

– Vår informasjon er at angrepsmennene holdt til i Dadaab før bortføringen, sier han.

Tror al-Shabaab står bak

Flyktninghjelpens generalsekretær Elisabeth Rasmusson satt i en av de tre bilene som ble angrepet. Hun er uskadd og i trygghet i Kenyas hovedstad Nairobi.

FLYKTNINGHJELPEN ELISABETH RASMUSSON

Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Kenyanske myndigheter tror sympatisører av geriljabevegelsen al-Shabaab kan stå bak bortføringen.

Rasmusson, som var på et rutinebesøk i Kenya, forteller at bilen hennes kom seg unna da bilkolonnen ble angrepet.

– Jeg så kidnapperne. Så vidt jeg kunne se, var de fire menn bevæpnet med pistoler. De stoppet oss og truet alle sammen. De har klart å ta en bil og forsvinne med den, fortalte Rasmusson i går til NRK.

Politi og militære helikoptre fulgte etter kidnapperne, som rømte fra stedet med en av Flyktninghjelpens biler. Den ble senere funnet forlatt, 30 kilometer fra Dadaab.

Væpnede somaliske grupper har ved flere anledninger det siste året krysset grensene og tatt seg inn til området der flyktningleirene i Dadaab ligger, der de har stått bak flere angrep og kidnappinger.


SISTE NYTT

Siste nytt