Hopp til innhold

– Hizbollah bak angrepet i Burgas

Bulgarske myndigheter mener å ha beviser for at to medlemmer av den libanesiske Hizbollah-bevegelsen var innblandet i selvmordsangrepet mot israelske turister i feriebyen Burgas i juli i fjor.

Bulgaria

Den bulgarske turistbussen som selvmordsangrepet var rettet mot.

Foto: STRINGER / Reuters

Fantomtegning av bombemannen i Bulgaria

En fantomtegning av en av de mistenkte ble offentliggjort etter angrepet.

Foto: HANDOUT / Reuters/NTB Scanpix
Bombeangrep i Burgas, Bulgaria

Helsepersonell i arbeid etter eksplosjonen sommeren 2012.

Foto: Ap
Direktør i Europol, Rob Wainwright

Rob Wainwright leder politisamarbeidet Europol.

Foto: JERRY LAMPEN / Reuters
John Brennan

John Brennan er president Barack Obamas sikkerhetspolitiske rådgiver.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters
Statsminister Netanyahu

Benjamin Netanyahu er Israels statsminister.

Foto: DARREN WHITESIDE / Reuters

– Vi har beviser for at to av de tre innblandede ble betalt av, og var medlemmer av Hizbollah, sier innenriksminister Tsvetan Tsvetanov.

Fem israelere drept

Fem israelske turister, en bulgarsk bussjåfør og selvmordsterroristen ble drept da en bil full av sprengstoff eksploderte ved siden av en turistbuss på flyplassen i Burgas. 30 mennesker ble såret.

Les også: – Valgte terrorbussen spontant

– De to mistenkte har henholdsvis australsk og kanadisk pass, og har bodd i Libanon siden 2010 og 2006, sier innenriksministeren.

Canadas utenriksminister John Baird bekrefter at den ene mannen det er snakk om har dobbelt statsborgerskap, i Canada og i Libanon.

Ingen er foreløpig pågrepet etter angrepet.

Angrepet er det blodigste mot israelere utenfor landets grenser siden 2004.

Israel la skylden på Hizbollah

Israel var raskt ute med å legge skylden på Iran og Hizbollah, som Iran støtter, men fram til i dag har bulgarske myndigheter unnlatt å rette skylden mot noen.

Iran har nektet for å være innblandet i hendelsen.

Les også: Iran beskylder Israel for å stå bak Bulgaria-bombe

Konklusjonen fra de bulgarske etterforskerne kan føre til at EU vil følge etter USA og stemple Hizbollah som en terrororganisasjon, siden Bulgaria er medlem av EU.

Nederland tok i fjor sommer til orde for at EU skulle følge USAs eksempel. Dersom Hizbollah får et terroriststempel i EU, kan unionen fryse verdier Hizbollah har i EUs medlemsland.

USA og Israel presser EU

Etter den bulgarske innenriksministerens uttalelser i hovedstaden Sofia var Israel og USA raskt ute med en oppfordring til EU om å sette Hizbollah på terrorlisten.

– Europeiske myndigheter må trekke de riktige konklusjonene av bulgarernes etterforskning. Etterforskningen er en ytterligere bekreftelse på Israels oppfatning at Hizbollah er et globalt terrornettverk, sier statsminister Benjamin Netanyahu.

– Angrepet i Burgas var et angrep på et europeisk land, et land som er EU-medlem. Vi håper europeere nå forstår Hizbollahs sanne karakter, sier han.

President Barack Obamas fremste sikkerhetsrådgiver, John Brennan, oppfordrer europeiske land om aktivt å etterforske Hizbollahs infrastruktur, finansiering og operasjonsmetoder.

President Obama har nominert Brennan som sjef for etterretningsorganisasjonen CIA, men han er ennå ikke formelt godkjent i Senatet.

En anonym amerikanske tjenestemann sier til nyhetsbyrået Associated Press at Frankrike og Tyskland, som ikke ønsker å stemple Hizbollah som en terrorganisasjon, skal ha presset etterforskerne til ikke å navngi Hizbollah.

– EU vil vurdere materialet

Cathrine Ashton, ansvarlig for EUs utenrikspolitikk, sier at EU trenger å vurdere implikasjonene fra etterforskningen nøye, men understreker at alle medlemslandene må støtte et vedtak om å stemple Hizbollah som en terrororganisasjon.

Sjefen for det europeiske politisamarbeidet Europol, Rob Wainwright, sier til nyhetsbyrået Associated Press at selv om terroristen som utløste eksplosjonen selv ble drept, var anslaget i utgangspunktet ikke ment å skulle være et selvmordsangrep.

Han sier funn på eksplosjonsstedet tyder på at sprengstoffet eksploderte ved hjelp av en fjernutløser.

Wainwright sier også at to falske amerikanske førerkort, som ble funnet nær eksplosjonsstedet, var laget i Libanon, men at etterforskerne ikke fant noen direkte tilknytning til Al Qaida eller Iran.

– De bulgarske myndighetene har kommet med en ganske sterk antakelse om at dette er Hizbollahs verk. Fra hva jeg har sett av materialet, fra sterke, opplagte forbindelser til Libanon, fra måten angrepet ble gjennomført på og fra annet etterretningsmateriell, syns jeg bulgarernes antakelse virker rimelig, sier Wainwright.

Les også: Dette kan være bussbomberen

Bombemannen i Bulgaria

Et overvåkingskamera fanget opp en av mistenkte Hizbollah-medlemmene.

Foto: - / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt