– Hillary bryr seg ikke om oss

FERGUSON (NRK): Brandon Evans gidder ikke å stemme på Hillary Clinton. For to år siden deltok han i opptøyene i Ferguson like ved der Trump og Clinton møtes i natt. Rasismen har økt siden da, mener han.

Video: Brandon og Amaris Evans har ikke bestemt seg om de vil stemme, og de er veldig kritiske til Hillary Clinton.

– Jeg visste ikke engang at de hadde en presidentdebatt her. Hillary Clinton bryr seg ikke om oss og Donald Trumps sinn er ødelagt, sier Brandon Evans.

For to år siden møtte NRK han i tåregassen i Fergusons gater. Han deltok i demonstrasjonene etter drapet på 18 år gamle Michael Brown som senere spredte seg til mange andre amerikanske byer.

– Jeg var bare en liten del av det. Jeg skjønte ikke da at opptøyene skulle bli så omfattende at de fikk hele verdens oppmerksomhet.

Video: NRK møtte Brendan Evans etter opptøyene i Ferguson i 2014.

Bedre liv

Brandon Evans, som jobbet som ryddegutt på TGI Fridays sist vi møtte ham, har begynt på frisørskole. Han har fått en bedre jobb, giftet seg med kjæresten Amaris og fått en datter til.

Ferguson besøker han ikke så ofte lenger.

– Jeg tror politiet er blitt litt bedre. Men det er fortsatt mange problemer her, sier han.

Mer rasisme

Amaris Evans er overbevist om at Donald Trump er kommet dit han har fordi mange hvite amerikanere er rasister.

– Det er mye hat. Mens Obama har vært president har folk holdt mye tilbake. Nå lar det holdningene sine slippe ut, og de vil de ha noe som er det helt motsatte av Obama.

Sammen ser de to på NRKs innslag fra 2014 der Brandon møter en sint hvit mann og en truende situasjon oppstår.

– Har ikke hørt det vi trenger å høre fra Hillary

Da Bill Clinton var president, ble en anti-kriminalitetslov innført i USA som skapte store forandringer for mange afroamerikanere.

Mange svarte mener denne nulltoleransepolitikken er årsaken til at en stor andel afroamerikanske menn sitter i fengsel. Særlig unge, som slett ikke husker denne loven, ser ut til å være opptatt av dette foran årets valg.

– Hillary må fortelle oss hvordan hun har tenkte å hjelpe våre lokalsamfunn. Opptøyene de siste årene har vist hvor stor frustrasjonene er blant unge afroamerikanere, og vi har fortsatt ikke hørt det vi trenger å høre for å være sikre på at vi vil stemme på henne, sier presten Derrick Johnson i pinsemenigheten Kingdom Church i Ferguson.

Obama lammet

Han mener også at Obama er blitt lammet av hvite politikere.

– De ønsket å velge en svart mann til president og deretter sørge for at han ikke fikk muligheten til å gjøre stort, hevder Robinson og peker på at det republikanske flertallet i kongressen og senatet har vært lite samarbeidsvillige.

Når de to presidentkandidatene møtes til debatt i natt ved Washington University her i St. Louis planlegger Black Lives Matter og andre grupper å demonstrere. Men de kommer helt sikkert ikke i nærheten av hovedpersonene som vil befinne seg høye sikkerhetsgjerder.

SISTE NYTT

Siste nytt