– Her er det ikke trygt å stemme

Ifølge kilder NRK har snakket med blir det ikke ansett for trygt å stemme i den serbiske nord-delen av Kosovo. Hele området er plastret med plakater som oppfordrer til boikotting av valget.

Oppfordrer til boikotting av Kosovo-valget

I den serbiske nord-delen av Kosovo er det disse plakatene som dominerer bybildet. De oppfordrer til boikotting av valget i Kosovo.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

David Krekling i Kosovo
Foto: NRK

Når man går over broen Ibar, som markerer skillet mellom den albanske og serbiske delen av Mitrovica, blir man møtt med plakater overalt som oppfordrer til å boikotte valget i Kosovo.

Kilder NRK.no har snakket med sier at de ikke anser det for trygt å gå til valglokalene og stemme. Det gjelder for hele den serbiske norddelen av Kosovo.

Samtidig samarbeider serberne i sør, og deltar i valget.

Parlamentsvalget i dag er det første siden Kosovo erklærte seg uavhengig i 2008. Stemningen på valgdagen er foreløpig rolig, men pansrede kjøretøyer med brannslanger er i beredskap.

– Vi har ikke rett til å boikotte

Borgermesteren i den serbiske enklaven Gracanica sier veien til et bedre Kosovo for serberne går gjennom valgdeltakelse.

Bojan Stojanovic

– Vi har ikke lenger rett til å ikke delta i valgene, sier en sliten borgermester Bojan Stojanovic i en av de største serbiske enklavene i Kosovo.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Kosovo sliter med mellom 40 og 50 prosent arbeidsledighet, et gjennomkorrupt samfunnssystem og stor politikerforakt.

Samtidig er det få som tror det blir store endringer når stemmene etter søndagens valg er talt opp.

NRK har vært i kontakt med Eulex som overvåker lov og orden i Kosovo, og de sier at så langt ha valget forløpt uten alvorlige hendelser.

I valglokalet bak statuen av krigshelten Shemsi Ahmeti midt i Mitrovitsa sentrum passer Fisnik Citaki at alt går rett for seg.

– Så langt har alt gått bra. Det har vært masse folk her, og vi får kanskje en valgdeltakelse på opp mot 60-70 prosent. Og det skiltet på døren har vi ikke fått bruk for enda, sier Citaki.

Utenfor hvert valglokale henger det to forbudskilt. Det ene mot røyking - det andre mot våpen.

Fisnik Citaki

Utenfor hvert valglokale henger det to forbudskilt. Det ene mot røyking - det andre mot våpen.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

– Viktig å stemme

Det har vært uroligheter i den serbiske enklaven Strpce og i det kosovoalbanske området Malosevic. Dette er imidlertid interne stridigheter i de serberiske og kosovalbanske miljøene.

Normalt kunne det fått folk til å holde seg hjemme valgdagen, men i Kosovo er det tvert imot.

NRK har snakket med tidligere geriljasoldater, helsepersonell, kosovoserbere og -albaner som har blitt utvist fra Norge og innbyggere i de serbiske enklavene i både Strpce og Gracanica, og svaret er entydig når vi spør om folk skal stemme.

– Ja, det er klart jeg skal stemme. Det er ikke sikkert det er så viktig, eller at vi får noen innflytelse. Vi serbere får jo både utdanning og helsevesen dekket av Serbia, men jeg mener likevel det er viktig å stemme for å få innflytelse på Kosovo, sier Stojie Stojcelovic.

Video Bruker mobile stemmelokaler i Kosovo

VIDEO: Bruker mobile stemmelokaler i Kosovo.

Serbisk parallellsystem

Stojcelovic står på fortauet av veien som går gjennom den serbiske enklaven Strpce sør i Kosovo.

Systemet han sikter til er det serbiske parallellsystemet der Kosovos naboland Serbia betaler for å opprettholde blant annet et helse- og skolesystem på siden av det offisielle som styres fra hovedstaden i Kosovo.

Stojie Stojcelcic

- Jeg skal selvfølgelig stemme, sier Stojie Stojcelcic til NRK.no.

Foto: David Vojislav Krekling / NRK

Både her og i de serbiske enklavene Gracanica og Kosovo nord for Mitrovica brukes den serbiske valutaen dinarer på lik linje med landets offisielle Euro, og mange av bilene kjører rundt med gamle serbiske skilter, eller uten skilter i det hele tatt.

Mange kosovoserbere nekter å bruke symboler som signaliserer at de anerkjenner at Kosovo ikke lenger er en del av Serbia.

Men valgvinden er i ferd med å blåse også kosovoserberne inn i integreringsfolden. Det er godt nytt for Kosovo.

Serbisk leder: - Vi må få innflytelse

For tegn i tiden tyder på at kosvoserbernes steile holdning til deltakelse i Kosovos utvikling er på vikende front.

I Gracanica, en av de største serbiske enklavene i Kosovo er borgermester Bojan Stojanovic sliten når vi møter ham på Matrix kafé.

Sliten fordi han dagen før avsluttet valgkampen for ett av de åtte serbiske partiene som stiller i valget. Han drikker Red Bull og gjør sitt beste for å fylle den allerede tåkelagte kaféen med enda mer sigarettrøyk.

– Vi har ikke lenger rett til å ikke delta i valgene, sier han og fester blikket på det serbisk ortodokse klosteret som har stått i Gracanica de siste syv hundre årene.

– Hvis vi ikke deltar kan vi heller ikke få innflytelse slik at vi kan forandre systemet til det bedre for alle i Kosovo.

Broen over Ibar

Broen over Ibar som markerer skillet mellom den albanske og serbiske delen av Mitrovica, sett fra albansk side.

Foto: David Vojislav Krekling

Bedre for alle

Samtidig viser statistikken sikkerhetssitusjonen stadig blir bedre for alle i Kosovo.

I januar 2010 ble det gjennomført en undersøkelse av UNDP om hvor sikre innbyggerne i Kosovo følte seg. 30 prosent av kosovoserberne, 16 prosent av andre minoriteter og 20 prosent av kosovoalbanerne opplyste at de ikke var bekymret eller urolige.

Tilsvarende tall noen måneder tidligere var henholdsvis 11, åtte og syv prosent.

Usikkerheten knyttet seg først og fremst til økonomien for alle andre enn serberne. Der knyttet den seg både til sikkerhet og økonomi.

Valgarrangør skutt og drept

Kosovoserberne er imidlertid ikke helt i mål med å integreres i det albanske Kosovo.

I en undersøkelse fra april i år svarer nemlig bare tre prosent av kosovoserberne at de kan være villige til å arbeide sammen med kosovoalbanerne. Det er det laveste siden man startet disse undersøkelsene i 2002.

Serberne nord for Mitrovica bor i områder som grenser til Serbia. Området betraktes som et svart område på kartet for makthaverne. Mye av den offisielle makten stopper nemlig ved elven Ibar som deler Mitrovica i en serbisk og en albansk del.

Så sent som onsdag ble ett medlem av valgkommiteen i kommunen Leposavic regelrett skutt og drept mens han kjørte rundt i en offisiell bil.

Det er også her motstanden mot Kosovo er sterkest, og folk som har Kosovo-skilter på bilen sin frarådes å kjøre inn i disse områdene.

Det til tross mener Stojanovic at serberne tross alt har fått det bedre det siste tiåret på Sør-Balkan.

– Hadde vi gått gjennom 11 år etter krigen uten at noe ble bedre ville det vel ikke vært serbere igjen i Kosovo, så man må jo si at det går bedre og at folk har begynt å se tegn til at man faktisk kan ha en fremtid her, sier borgermesteren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt