Hopp til innhold

– Her er det desperate tilstander

BUDAPEST/OSLO (NRK): Flyktninger forsøker å komme seg på et tog på jernbanestasjonen i Budapest etter at den ble åpnet i morges, men politiet sier til NRK at det ikke går noe tog til Vest-Europa.

Korrespondet Guri Norstrøm rapporterer om desperate tilstander fra jernbanestasjonen i Budapest.

NRKs Guri Norstrøm rapporterer fra jernbanestasjonen i Budapest.

Togstasjonen i Budapest

Etter at politiet åpnet togstasjonen ble den fort fylt opp av flyktninger.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Inne på jernbanestasjonen er situasjonen kaotisk og flyktninger kjemper for å komme inn på et av togene.

Politiet i på jernbanestasjonen Budapest opplyser imidlertid til NRK at toget flyktningene kjemper for å komme seg på, bare er et nasjonalt tog som ikke skal ut av landet.

Mange av flyktningene har ikke fått beskjeden, og når de informeres av NRK blir de skuffet og fortvilet.

– Av hensyn til sikkerheten for jernbanereisende har selskapet bestemt at det inntil videre vil det ikke gå direktetog fra Budapest til Vest-Europa, skriver Det ungarske jernbaneselskapet i en pressemelding.

– Jeg vet ikke hvor toget skal, om det er til Tyskland, til Wien eller til Ungarn, sier en av flyktningene inne på stasjonen til NRK. Han sier at han ikke vet hva han skal gjøre, om han vil prøve å komme seg på neste tog eller bli der han her.

To tog forlot Budapest

Litt før klokken halv tolv i formiddag forlot to tog stasjonen i Budapest, fulle av flyktninger.

Det ene toget gikk til byen Sopron, like ved den østerrikske grensen mens det andre er på vei til Györ på grensen til Slovakia.

Rett før det ene toget kom frem til Sopron, ble det stoppet av ungarsk politi som sa at flyktningene om bord skulle gå av ved byen Bicske, der Ungarn har et mottakssenter.

Da politiet ga flyktningene ordre om å forlate toget oppstod det fullt kaos. Noen la seg ned på skinnene i protest, mens andre har stakk av.

Det er uklart om politiet ba dem gå av toget for å registrere dem eller om det var andre grunner, men flyktningene fryktet uansett det verste, og mange av dem hamret nevene i togvinduene og ropte Ikke «leirer, ikke leirer».

- Jeg vet ikke hvor toget skal, om det er til Tyskland, til Wien eller til Ungarn, sier en av flyktningene inne på stasjonen til NRK.

Åpnet i morges

Flyktninger på jernbanestasjon

Mange flyktninger kjemper om å komme seg på det ene toget som er kommet inn på stasjonen.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Flyktningene strømmet inn på togstasjonen da stasjonen ble åpnet litt over klokken 08.00 i dag morges.

Åpningen skjedde ved at politiet trakk seg tilbake fra portene de har voktet i to dager.

Kort tid etter var plassen foran stasjonen tømt for folkemengden som hadde holdt til der.

Det er ikke klart hvorfor stasjonen ble åpnet. Hverken myndigheter eller jernbaneselskapet har gitt noen forklaring på åpningen og politiet sier bare at de fikk beskjed på politiradio om heve sperringene.

Etter at jernbanestasjonen i Budapest ble åpnet i morges, prøvde mange av flyktningene å komme seg på et av togene inne på stasjonen. Det er imidlertid uklart hvor toget skal og når det skal gå.

Etter at jernbanestasjonen i Budapest ble åpnet i morges, prøvde mange av flyktningene å komme seg på et av togene inne på stasjonen. Det er imidlertid uklart hvor toget skal og når det skal gå.

Ble stengt tirsdag

Politi og flyktninger i Budapest

Onsdag var en stor gruppe flyktninger samlet utenfor jernbanestasjonen i Budapest der inngangen var sperret av opprørspoliti.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Stasjonen ble stengt tirsdag da rundt 2000 syriske flyktninger sto utenfor og forsøkte å komme seg på tog til Østerrike og Tyskland.

Etter at stasjonen først var blitt stengt, ble den åpnet kun for passasjerer som ikke var migranter eller flyktninger.

Flyktningene ble nektet å reise videre med tog fra Budapest til Østerrike og Tyskland fordi ungarske myndigheter mente a de ikke har de nødvendige dokumentene.

Flyktninger strømmet inn på togstasjonen litt etter klokken åtte i morges.

Her åpner togstasjonen i Budapest.

– Et tysk, ikke et europeisk problem

Den ungarske statsministeren Viktor Orbán er i dag i Brussel for å diskutere flyktningsituasjonen.

På en pressekonferanse forsvarte han regjeringens håndtering av situasjonen og sa at de åpne grensene i Schengen-området trues av flyktningene.

– Problemet er ikke et europeisk problem, det er et tysk problem, sa Orban.

SISTE NYTT

Siste nytt