NRK Meny
Normal

– Henrettelser i Iran er utsatt

Henrettelsen av ti fanger i Evin-fengselet i Irans hovedstad Teheran er utsatt til lørdag, ifølge menneskerettighetsgruppen Iran Human Rights (IHR).

Demonstrasjon mot henrettelser i Iran

Demonstrasjon mot henrettelser i Iran utenfor den iranske ambassaden i Oslo.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Medieoppmerksomheten denne saken fikk i går, har ført til at de ti fangene får leve to dager til, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, leder for Iran Human Rights til NRK.no.

Han mener dette beviser at det fortsatt ikke er for sent å stanse henrettelsene, dersom myndighetene engasjerer seg i kampen mot dødsstraff.

Familiemedlem arrestert

Ifølge iranske kilder ble broren til en av de dødsdømte, Ashgar Sedighi, arrestert onsdag kveld av iransk etterretningstjeneste, melder NTB.

Grunnen skal være at han har gitt intervjuer til internasjonale medier som BBC og Voice of America om de forestående henrettelsene.

– Politiet kom og tok ham med seg, uten noen form for siktelse. De har truet moren i huset og sagt at samme skjebne venter henne dersom hun fortsetter å snakke med media, forteller Moghaddam.

Iran Human Rights ber alle regjeringer med forbindelser til Iran forsøke å presse myndighetene til å stoppe henrettelsene.

– Dødsdommene er fortsatt gyldige og henrettelsene ved henging er kun utsatt til lørdag. Det er så mange mangler i deres juridiske prosess at jeg fortsatt har håp, sier Moghaddam.

Dømt for narkotika

Saeed Sedighi

Saeed Sedighi skal ha blitt torturert i 27 dager under avhør før han tilsto.

Foto: Justice for Iran

Alle skal være dømt for narkotikaforbrytelser, men IHR mener å ha opplysninger om at flere dommer bygger på tilståelser som er kommet under tortur.

Gruppen oppgir navnene til fem av dem som risikerer henrettelse: Saeed Sedighi (31), Abbas Namaki (39), Hamid Rabiei (31), Muhammad Ali Rabiei (55), Hamid Ali Darvish (44).

Mellom 70–80 prosent av de som blir henrettet i Iran er tiltalt for narkotikarelaterte forbrytelser.

Hemmelige henrettelser

Hittil i år er minst 332 personer henrettet i Iran, ifølge Iran Human Rights. I fjor ble 676 henrettet, de fleste av disse på grunn av narkotikaforbrytelser.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International skal også ha mottatt troverdige rapporter om et stort antall ubekreftede og hemmelige henrettelser i Iran.

– Dette vil nesten doble det offisielle tallet på henrettelser, skriver organisasjonen i sin årlige dødsstraffrapport.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt