NRK Meny
Normal

– Henleggelsen er en skandale

Svensk politi har henlagt saken mot de tre mennene som ble pågrepet i forrige uke, mistenkt for terrorplanlegging i Göteborg. En svensk jussprofessor mener henleggelsen er en skandale.

Dennis Töllberg, professor i rettsvitenskap

– Det betyr at de ikke har en skit på dem, og at de ikke har hatt det i det hele tatt. Det er inkompetent håndtert, sier Dennis Töllberg, professor i rettsvitenskap.

Foto: SVT Play

Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo bekreftet tirsdag kveld at de henlegger saken.

– De tre mistenkte er ute av saken. Det er ingen mistenkte igjen. Etterforskningen legges ned, for det finnes ingen grunn til å anta at de tre personene har begått noe lovbrudd som kan kobles til bombetrusselen i Göteborg, sier Säpos pressetalsmann Patrik Peter til nyhetsbyrået TT.

LES OGSÅ: To personer siktet for terrorplanlegging

En av de tre mennene sier at advokatene deres vil holde en pressekonferanse om saken onsdag.

– Som ventet

Politi i Gøteborg

Politiet var godt synlig i Göteborgs gater etter at fire menn ble pågrepet, mistenkt for å ha forberedt en terroraksjon i byen.

Foto: BJØRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

– Jeg forstår ikke hvordan dette kunne skje. Det skal bli interessant å høre politiets versjon av dette, sier han.

LES OGSÅ: Alle Gøteborg-mistenkte sluppet fri

Ulf Ahlstedt, forsvarsadvokat for en annen av de mistenkte, sier til avisa Expressen at det var som ventet at saken ville bli henlagt.

Nå tror han henleggelsen vil være bra for anmeldelsen hans klient har levert inn mot politiet.

– Henleggelsen er en skandale

Ifølge Dennis Töllberg, professor i rettsvitenskap, er henleggelsen av saken en skandale.

– Det betyr at de ikke har en skit på dem, og at de ikke har hatt det i det hele tatt. Det er inkompetent håndtert. At det har tatt såpass med tid skader sikkerhetspolitiet, sier han till TT.

– Man kan spekulere på om Säpo kan ha blitt utnyttet som nyttige idioter her. Det er jo vanlig at etterretningstjenester sysler med desinformasjon.

Töllborg tror at dette kan føre til at Säpos arbeid blir vanskeligere i fremtiden.

– De som sier at politiet er idioter får vann på møllen, og det betyr at sikkerhetspolitiet risikerer å miste sin viktigste kilde - allmennheten.

LES OGSÅ: Fortsatt mistenkt for Gøteborg-terror

Forberedelser til terror

Det var fredag 29. oktober at politiet gikk ut og fortalte om en bombestrussel på en ukjent adresse i sentrale Göteborg, som gjaldt for påfølgende dag. Lørdag morgen ble flere personer pågrepet, mistenkt for forberedelser til terror i byen.

To av dem ble løslatt samme ettermiddag. Göteborg-politiets beredskap var, til tross for pågripelsene, høy også søndag. Det ble uttalt at situasjonen kunne forbli slik i flere uker, skriver Sveriges Radio.

LES OGSÅ: Fire familiefedre mistenkt

Søndag kveld ble de to siste mennene som hadde vært pågrepet løslatt, etter som «mistankene ikke lenger holder for siktelse». Til tross for at mennene ble løslatt, oppga Säpo at de fortsatt var mistenkt.

Politiet ved Nordstan kjøpesenter

Poilitiet var svært synlig i og rundt Nordstan kjøpesenter i Göteborg den 30. oktober, dagen da en bombetrussel gjaldt.

Foto: Bjørn Larsson / Scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt