NRK Meny
Normal

– Havet skal bli rødt av blod

Hemmelige dokumenter avslører dramatiske Gaddafi-planer. Den libyske lederen har gitt ordre om å torturere, arrestere og drepe sitt eget folk.

Muammar al-Gaddafi

Gaddafi skal ha ønsket å farge det blå havet ved Misrata rødt av innbyggernes blod.

Foto: STR / Reuters

The Observer skal ha skaffet seg tusenvis av eksklusive dokumenter som avslører Gaddafis blodige planer. Det skriver den britiske avisen guardian.uk.

– Vi har mange bevis for at Gaddafi har villet sine landsmenn til livs. Gaddafi har ønsket total ødeleggelse av Misrata, og i et av brevene sier han at han ønsker å farge det blå havet med blodet av byens innbyggere, sier etterforsker for krigsforbrytelser i Misrata, Khalid Alwab.

Dokumentene er gull verdt

Dokumentene er nå gjemt på et sikkert sted i den beleirede opposisjonsbyen Misrata. For påtalemyndighetene er dokumentene verdt gull, ifølge guardian.uk.

Den internasjonale straffedomstolens administrerende aktor, Luis Moreno Ocampo, har allerede opprettet tiltale mot Gaddafi, hans sønn og hans etterretningssjef for krigsforbrytelser.

Ville sulte sine landsmenn

The Observer har også fått tilgang til dokumenter som Den internasjonale straffedomsstolen (ICC) ennå ikke har sett.

I et av de hemmelige Gaddafi-brevene, som er datert fjerde mars, beordrer han sine styrker om å forhindre tilførsel av drivstoff, mat og andre tjenester inn til Misrata. Han beordret sine menn om å sulte sine landsmenn, skriver avisen.

Et annet dokument viser til instruksjoner om å jakte på, å finne to sårede opprørere som hadde flyktet fra Misrata til nabobyen Zlitan, noe som er et klart brudd på Genève-konvensjonen, som krever beskyttelse for sårede soldater.

Artikkelen fortsetter under bildet

Libyske opprørsstyrker feirer at de tror de har presset Gaddafi-lojale styrker tilbake ved Misrata

Libyske opprørsstyrker feirer at de tror de har presset Gaddafi-lojale styrker tilbake ved Misrata.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Går tom for penger

Aktoratet ved ICC venter nå på at kampene i Misrata skal ende slik at de kan hente ut, og gå i gjennom de viktige dokumentene.

Opposisjonen i Libya sier samtidid at de er i ferd med å gå tom for midler, og at de har store vanskeligheter med å finansiere en videre krig.

– Vi har gått tom for penger, det er en total fiasko, sier Ali Tarhouni, som er finansminister blant opprørerne til nyhetsbyrået Reuters.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt