Hopp til innhold

– Gisseltakerne har underminert gassanlegget

Gruppen som har tatt et førtitalls utlendinger som gisler ved et gassanlegg øst i Algerie, skal ha lagt ut miner slik at de kan sprenge anlegget i luften.

Gassanlegg i Algerie

Gassanlegget i Algerie skal nå være underminert av gisseltakerne.

Foto: Kjetil Alsvik/Statoil / Reuters

– Terroristene har sagt til oss at de har underminert anlegget, sier en av arbeiderne på anlegget til den franske avisen Le Figaro.

Avisen har fått tak i kvinnen på telefon til anlegget i In Amenas, øst i Algerie.

– De holder et førtitalls utenlandske gisler, men alle befinner seg ikke på samme sted, sa kvinnen til Le Figaro i ettermiddag.

Hun forteller at etter at stemningen var spent i formiddag, da flere skudd ble avfyrt, virker gisseltakerne nå mer rolige.

– De har krevd å få vann og mat for et 60-tallspersoner og har tatt biler som tilhører BP, sa den franske kvinne til Le Figaro fra gassanlegget In Amenas.

Sier opprørerne er fra Mali

Nyhetsbyrået AFP skriver onsdag ettermiddag at styrker har omringet kidnapperne og driver nå forhandlinger for å få frigitt gislene.

Det er en algerisk sikkerhetskilde som opplyser om utviklingen i situasjonen øst i Algerie. Personen forteller samtidig at opprørerne skal være fra Mali.

Det er gruppen Katibat Moulathamine, eller Den maskerte brigade, som har tatt på seg ansvaret for angrepet på våtgass-feltet In Amenas.

De ringte selv et mauritisk nyhetsbyrå for å opplyse om at de hadde angrepet feltet og tatt 41 gisler fra ni eller 10 ulike nasjonaliteter, skriver Ap.

Statoil opplyser i en presskonferanse onsdag ettermiddag at 13 nordmenn befant seg på anlegget da det ble angrepet. To av Statoils ansatte er skadd, men ikke alvorlig.

Gruppens påstander er ennå ikke bekreftet av uavhengige kilder, og nyhetsbyrået Ap skriver at feltet på en normal dag driftes av færre enn 20 internasjonale ansatte i tillegg til flere hundre algeriere.

Gruppen sier selv at angrepet er et svar på Frankrikes militære operasjon i Mali, men Ap påpeker at gassfeltet ligger mer enn 1000 kilometer fra Malis grense, men bare 100 kilometer fra ørkenområdene i nabolandet Libya.

Gassfeltet In Amenas er drevet av det statlige algeriske oljeselskapet Sonatrach, i samarbeid med det britiske oljeselskapet BP og norske Statoil. Feltet ligger rundt 1300 km sørøst for hovedstaden Alger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt