NRK Meny
Normal

– Har tatt over 40 gisler i Algerie

Minst en nordmann og flere enn 40 andre utenlandske arbeider ble tatt til fange i Algerie onsdag formiddag. Angriperne har forskanset seg i boliganlegget til arbeiderne og truer med å sprenge det i lufta.

Statoils anlegg i Algerie

Statoils anlegg i In Amenas.

Foto: - / Afp

Tidlig på morgenen angrep militante islamister, trolig fra Mali, et Statoil-anlegg ved grensa mot Libya. En malisk aksjonsgruppe sier den står bak, og at flere nordmenn er tatt.

Ifølge avisen El Watan skal en sikkerhetsvakt ha opplyst at flere enn 40 utlendinger er tatt til fange.

Dette er ikke bekreftet, men en kvinne har overfor Bergens Tidende bekreftet at mannen hennes ringte hjem og fortalte at han var blitt bortført.

– Jeg fikk et telefonnummer som han ba meg gi til politiet. Dette var nummeret til gisseltakerne, etter det jeg fikk vite, forteller hun til avisen.

Ektemannen har jobbet på Statoils anlegg i Algerie siden 2009.

Kvinnen forteller at mannen var veldig preget av situasjonen da han ringte henne. Hun venter nå på mer informasjon fra Statoil.

Utenriksdepartementet sier de ser svært alvorlig på situasjonen.

– Utenriksministeren følger situasjonen fortløpende i nær kontakt med sine kolleger i regjeringen, sier pressevakt Svein Michelsen til NRK.

To drept

Angrepet startet tidlig natt til onsdag da aksjonister i tre biler kom til feltet som blir drevet av algeriske Sonatrach, BP og Statoil.

De angrep først en buss som skulle frakte arbeidere til flyplassen i området. De ble slått tilbake av sikkerhetsfolkene, men minst en person skal ha blitt drept og flere ble såret.

Hva som skjedde er uklart, men det som er bekreftet er at flere personer er blitt tatt som gisler. Det rapporteres om to drepte, men det kommer ikke klart frem hvor den andre personen skal ha mistet livet.

Like over 16:30 melder nyhetsbyrået Reuters at minst ni utenlandske statsborgere er kidnappet og at to personer er døde, inkludert en franskmann.

Irske myndigheter har bekreftet at en mann med irsk pass er tatt og det japanske selskapet JGC Corp sier flere av deres ansatte er bortført.

Truer med å sprenge

Avisen Les dernieres novelles d'Algerie skriver at angriperne fremdeles oppholder seg i boligområdet til oljearbeiderne og at de er tungt bevæpnet. De er omringet av den nasjonale hæren fra Algerie og over husene sirkulerer hærens helikoptre.

Ifølge avisen truer auksjonistene med å sprenge hele anlegget i lufta, hvis hæren går til aksjon.

El Watan skriver også at angrepet har skapt uro og engstelse blant andre utenlandske arbeidere i området, og at de utenlandske arbeiderne i området er blitt bedt om å ikke forlate området.

Statoil holder en pressekonferanse om saken klokka 17.

Sier flere nordmenn er tatt

En gruppe som kaller seg Katibat Moulathamine, eller den Maskerte Brigade, sier den står bak angrepet. Den hevder å ha tatt tre nordmenn, en brite og en amerikaner til fange.

En representant for gruppa skal ha ringt nyhetsbyrået Nouakchott, som ofte viderebringer slike meldinger fra ekstremister, melder Ap. Mannen skal ha sagt at angrepet var et svar til land som deltar i franskmennenes krig i Mali.

Både myndighetene i Algerie og et japansk oljeselskap har tidligere bekreftet at det er japanere blant de bortførte. I tillegg har minst en annen gruppe hevdet å stå bak aksjonen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt