– Har omringet Gaddafis soldater

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Minst åtte aktivister og 45 regjeringssoldater skal være drept i kamper nordvest i Libya, sier en av opprørerne.

Flere skal også ha blitt såret i sammenstøtene mellom styrker lojale til president Muammar Gaddafi og opprørere i byen Nalut, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Kampene begynte i går og fortsetter i dag, sier Abou Saa som er en av deltakerne på aktivistenes side.

– Revolusjonærene har ødelagt seks pansrede kjøretøy og drept mer enn 45 fiendtlige soldater. Opprørerne har omringet Gaddafis styrker som har søkt tilflukt på en plass i byen, sier han.

Meldingene er ikke blitt bekreftet fra offentlig hold.

LIBYA/

Kampene mellom opprørerne og Gaddafis folk fortsetter i Libya.

Foto: STR / Reuters

Samtaler med opprørere

Ifølge en russisk utsending ble det for få dager siden avslørt at Gaddafi-regimet har møtt representanter for opprørerne i landet i Oslo, Berlin og Paris.

Mikhail Margelov har de siste dagene vært på to turer til Libya. I forrige uke møtte han opprørerne i Benghazi, og torsdag var han i hovedstaden Tripoli for å samtale med Libyas statsminister Baghdadi al-Mahmudi.

– Jeg fikk under forhandlingene forsikringer om at direkte kontakt mellom Benghazi og Tripoli allerede er underveis, sa Margelov etter møtet.

Men opprørerne avviser at slike møter har funnet sted.

– Spør nordmennene

Til tross for at opprørere benekter at de har hatt møter med libyske myndigheter, holder Libyas statsminister fast ved påstanden og sier at Norge er et av landene som er involvert i samtalene

– Spør egypterne, franskmennene, nordmennene og tunisierne om informasjon. De vil fortelle dere sannheten, sa al-Mahmudi på en pressekonferanse i Tripoli fredag kveld.

Catherine Ashton

Catherine Ashtons pressetalskvinne bekrefter at EU er klar over de hemmelige møtene.

Foto: HAZIR REKA / Reuters

– Vi er sikre på at forhandlingene har skjedd, og de er blitt tatt opp på bånd, sier han.

EU bekrefter

EU bekrefter at det har vært hemmelige møter mellom partene i et forsøk på å få en slutt på krigen.

– EU er klar over kontakten mellom partene. Også EU mener at forutsetningene er at Gaddafi må gå, sier Maja Cocijancic, pressetalskvinne for EUs utenrikssjef Catherine Ashton, til Dagbladet.

Det kommer imidlertid ikke fram om Norge er involvert i samtalene.
Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt