NRK Meny
Normal

– Har ødelagt drakmepressene

Hellas har ødelagt seddelpressene som trykker drakmer, sier finansminister Yanis Varoufakis om muligheten for at landet må ta i bruk sin gamle valuta etter folkeavstemningen.

Drakme og eurp

De gamle drakmepressene, som den som laget 5000-seddelen med general Theodoros Kolokotronis på, ble ødelagt i forbindelse med overgangen til euro.

Foto: Dado Ruvic / Reuters

 Yanis Varoufakis

Den greske finansministeren Yanis Varoufakis.

Foto: Virginia Mayo / Ap

– Vi har smadret seddelpressene – vi har ingen seddelpresser, sier den greske finansministeren til den australske radiostasjonen ABC torsdag.

I 2000, året før landet ble med i EU, måtte Hellas kvitte seg med seddelpressene fordi blokken påsto at «pengeunionen er irreversibel», ifølge Varoufakis.

Så nå kan ikke Hellas trykke drakmer, fastslår finansministeren.

Grekerne skal søndag stemme ja eller nei til det siste forslaget til et forlenget låneprogram med EU og Det internasjonale pengefondet IMF, som innebærer nye kutt og reformer for Hellas.

Seddelpresse på museum

Tidligere har lederen for tenketanken Global Strategi i Thessaloniki, Marios Efthymiopoulos, sagt at det er en seddelpresse i landet.

Også han er imidlertid enig med finansministeren i at den ikke kan brukes til å løse dagens situasjon.

– Det er bare en seddelpresse i Hellas. Den er på et museum i Athen og virker ikke lenger, sa Marios Efthymiopoulos til Reuters for tre år siden.

Alexis Tsipras

Statsminister Alexis Tsipras gjentok i en TV-tale onsdag oppfordringen til velgerne om å stemme nei i søndagens folkeavstemning.

Foto: Reuters

Vil gå av umiddelbart

I et intervju med amerikanske Bloomberg TV sier Varoufakis at han vil gå av hvis ja-siden vinner.

–Jeg kommer ikke til å være finansminister på mandag hvis velgerne sier "ja" på søndag, slår han fast i intervjuet.

Det er ikke klart om uttalelsen til Varoufakis er godkjent av statsminister Alexis Tsipras. Den betyr i praksis at landets finansminister ikke vil ta ansvar i den tiden det vil ta å stable en ny regjering på bena.

Yanis Varoufakis

Den utradisjonelle greske finansministeren Yanis Varoufakis kom på motorsykkel til et møte med statsminister Alexis Tsipras for å diskutere krisen onsdag.

Foto: Jean-Paul Pelissie / Reuters

Også statsministeren har tidligere gått langt i å si at dersom flertallet stemmer ja, vil han og regjeringen heller gå av enn å gjennomføre kreditorenes kutt.

– Vi kommer til å respektere det, men det blir ikke oss som gjennomfører det, har han sagt om innstrammingspolitikken grekerne i så fall går med på.

– Et ja-resultat vil være et stort nederlag for statsminister Alexis Tsipras. Han vil måtte trekke seg og be om nyvalg eller en koalisjonsregjering, skriver Aristides Hatzis ved Universitetet i Aten i en kommentar i Financial Times.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt