NRK Meny
Normal

– Har ikke kontroll på halve økonomien

Enorme pengebeløp er på kriminelle hender i den svarte økonomien i Italia. Den italienske mafiaen alene anslås å omsette for mer enn et helt norsk statsbudsjett årlig.

En mann demonstrerer mot skatteøkning i Italia

En mann protesterer mot foreslåtte skatteøkninger og pensjonsreformer i Italia. Han har for anledningen iført seg et skilt med påskriften 'Vi kjemper mot alle former for mafia'.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Mafiaen forbindes ofte med narkotikakriminalitet, gjengoppgjør og hevndrap. Den italienske mafiaens økonomi er imidlertid mye mer inngripende enn det.

– Mafiaen infiltrerer store deler av økonomien, enda større deler i krisetider enn tidligere, sier Simen Ekern, journalist i Dagbladet og Italia-kjenner.

– Nå er det mangel på penger, og det er noe mafiaen alltid har mye av, ikke minst kontanter.

Dette er penger som ikke eksisterer i den offentlige økonomien.

– Alle kampers mor

Da en av de største arbeidsgiverorganisasjonene i Italia, Confesercenti, la frem en rapport i forrige måned, viste tallene at mafiaen nå er den mektigste «forretningsvirksomheten» i Italia med en årlig omsetning på 140 milliarder euro, eller 1071 milliarder kroner.

Til sammenligning er det norske statsbudsjettet for i år på totalt 1006 milliarder kroner.

De kriminelle gruppene er inne i klesindustrien, bygging av veier, sykehus og andre bygninger - for å nevne noe.

Det påpekte også Italias innenriksminister i et TV-program for noen dager siden, og sa at det viktige for mafiaen nå i mindre grad er å spre frykt og kontrollere visse geografiske områder. I stedet leter mafiaen etter lønnsomme måter å investere pengene sine på.

– Innenriksministeren advarte TV-seerne og sa at kampen mot mafiaen er alle kampers mor, sier Ekern.

  • Hør spesialsendingen om den økonomiske krisen i Europa i NRK P2 fra klokken 09 fredag. Klikk her for å høre sendingen i nettradio (popup-lenke).

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Mafiatopp Michele Zagaria arresteres i Napoli i desember 2011

Mafiatopp Michele Zagaria ble arrestert i Napoli i desember 2011 .

Foto: STRINGER/ITALY / Reuters

Unndrar 1000 milliarder, mens underskuddet øker

Italienske myndigheter har en stor kamp foran seg. Italias svarte økonomi er langt større enn mafiaen. Både privatpersoner og bedrifter bidrar med skatteunndragelser.

En ny rapport viste at italienerne unndrar 1000 milliarder kroner i skatt på ett år.

– Jeg vil anslå at i dag er totalt drøyt 50 prosent av Italias økonomi sort, veldig sannsynlig også mer på grunn av den økonomiske krisen, sier den italienske økonomen Loretta Napoleoni til NRK.

Hun har jobbet for internasjonale banker og finansorganisasjoner, og hun er en av verdens ledende eksperter på hvitvasking av penger.

Samtidig som myndighetene, ifølge Napoleonis anslag, ikke har kontroll over halve Italias økonomi, sliter landet med et underskudd på 120 prosent av bruttonasjonalproduktet.

Loretta Napoleoni

Økonom Loretta Napoleoni anslår at minst 50 prosent av den italienske økonomien er svart.

Foto: lorettanapoleoni.net

Landet står overfor formidable utfordringer, mens økonomien på det illegale markedet er i vekst. Det gjør det ikke enklere snu skuta - det kan være vanskelig å drive «hvitt» når man konkurrerer med et så altomfattende svart marked.

– I Italia er det vanskelig å holde seg i den «rene økonomien», spesielt i en krisetid som vi har nå. Momsen har økt, og det kan bli flere som vil forsøke å unngå denne beskatningen. Det fører igjen til en reduksjon av statens skatteinntekter, og det blir nærmest umulig for staten å håndtere gjelden, sier Napoleoni.

– Må få «mafiosi» ut av parlamentet

Men det er ikke for sent å endre kurs, selv ikke for et land i dyp økonomisk krise. Det krever imidlertid en handlekraftig politisk ledelse - som også må feie for egen dør, mener Napoleoni.

– Det blir sagt at de organiserte kriminelle gruppene infiltrerer den politiske strukturen, blant annet ved at «mafiosi» er i parlamentet, for på den måten å ha kontroll og kunne operere i fred. Det skader naturligvis statens rolle.

– Det trengs en politikk som utrydder nærværet til den organiserte kriminaliteten i nøkkelposisjoner, også i staten. Det italienske parlamentet har for eksempel det høyeste antallet parlamentarikere som er blitt etterforsket i Europa. Det kunne man for eksempel ha unngått ved en lov som sa at enhver person som etterforskes, eller er dømt en forbrytelse, ikke har tilgang til parlamentet. Det ville ha betydd at en mann som Berlusconi ikke hadde kunnet bli statsminister, sier hun.

Aksjoner og kontroller

Simen Ekern

– Den svarte økonomien er et enormt problem for Italia, sier Simen Ekern.

Foto: NRK

Den siste tiden kan tyde på at noe er på gang i Italia.

Statsminister Mario Monti har nærmest erklært krig mot skattesnusk for å redde Italias skrantende økonomi, og han forsøker å stramme inn etter Silvio Berlusconis regjeringstid.

– Siden nyttår har det pågått store aksjoner. Hver dag er det stadige avsløringer om politiaksjoner som skal sørge for å avdekke hvor stor denne økonomiske kriminaliteten faktisk er, forteller Simen Ekern.

Han tror den økonomiske krisen faktisk kan styrke italienernes skattemoral.

– Man får en følelse av at det er en bevissthetsrevolusjon på gang. Når statsministeren ser inn i TV-kamera og forteller seerne at den som ikke betaler skatt, stjeler fra alle de andres lommebøker, får man faktisk inntrykk av at italienerne er enige.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt