«Har ikke identifisert noe mål eller noen plan»

Frankrikes innenriksminister sier at det ikke «er identifisert noe mål eller noen plan» etter arrestasjonen av Varg Vikenes i dag morges.

Gården til Vikernes og Valls

Varg Vikernes ble arrestert i sitt hjem i Sørvest-Frankrike i dag morges. Innenriksminister Manuel Valls (innfelt) sier at «han er en norsk statsborger som sympatiserer med Anders Behring Breivik, mannen bak angrepene i Oslo juli 2011».

Foto: PATRICK BERNARD/BENOIT TESSIER / AFP/REUTERS

Påtalemyndighetene i Frankrike bekrefter overfor NRK.no at de har fulgt Varg Vikernes’ nettaktiviteter. Det er spesielt to blogger de har overvåket tett.

– Vi ble mistenksomme fordi han gjentatte ganger skrev negative ytringer om jøder, muslimer og andre ikke-vestlige personer. Det er spesielt to blogger vi har overvåket, sier Agnès Thibault-Lecuivre i påtalemyndighetene til NRK.no.

Hun bekrefter at det ikke er funnet noen konkrete planer.

– Vi mener han er en del av et høyreekstremt miljø som hadde til hensikt å planlegge en terrorhandling. Det er det han er mistenkt for. På nåværende tidspunkt er det ikke funnet noen konkrete planer, men det gjenstår å se hva som skjer i den videre etterforskningen, sier Agnès Thibault-Lecuivre.

Varg Vikernes' to blogger

OVERVÅKET: Fransk antiterrorpoliti overvåket innleggene til 'Varg' Vikernes på disse to bloggene. Det bekrefter påtalemyndighetene overfor NRK.no.

Overfor nyhetsbyrået AFP begrunner innenriksminister Manuel Valls beslutningen om gå til aksjon med at det er nødvendig i kampen mot terrorisme «å handle på forhånd, og ikke etterpå», skriver Le Monde.

- Paret hadde en spesielt farlig profil som kunne truet landets grunnleggende interesser, sa innenriksministeren til fransk TV.

Innenriksministeren sier at Vikernes representerer derfor en potensiell fare for samfunnet, noe som vises i de voldelige uttalelsene hans på internett.

- Hans kones kjøp av skytevåpen og patroner viste at en terroraksjon var mulig, sa Manuels Valls.

Åpnet sak 1. juli

Tibault-Lecuivre i påtalemyndighetene ønsker ikke å si noe om hvor lenge Vikernes er blitt overvåket av antiterrorpolitiet, men bemerker at de kjenner til at Vikernes kom til Frankrike i 2010.

- Det er hemmelig informasjon, men vi åpnet sak mot Vikernes og kona hans 1. juli, etter at hun hadde kjøpt flere skytevåpen.

Tibault-Lecuivre opplyser til NRK.no at det ble funnet fem skytevåpen på gården og at fire av dem var salongrifler. Hun vet ikke hvilke type det siste skytevåpenet er.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gården til Vikernes

Et bildet tatt i dag, 16. juli, viser flere biler på gårdsplassen på gården der Vikernes har bodd sammen med sin kone.

Foto: PATRICK BERNARD / Afp

Arrestert i dag morges

Vikernes ble arrestert tidlig i morges sammen med sin kone på gården de bor på den lille landsbyen Las Fleytias i Sørvest-Frankrike.

Varg Vikernes sitter i arrest ved denne politistasjon i Correze i Frankrike.

Her sitter Vikernes

Ifølge France3 sitter Vikernes nå på politistasjonen i Brive-la-Gaillarde, der han blir avhørt av fransk antiterror-politi.

Der kan paret bli i maksimum fire dager, hvis de ikke blir overført til Paris. Det er også en mulighet for at begge to blir sluppet løs før de fire dagene.

– Saksgangen er at de er varetektsfengslet i første instans og kan ikke bli holdt mer enn fire dager. Dersom etterforskerne ikke klarer å få frem ytterligere dokumentasjon til å styrke saken kan de bli sluppet løs før. Jeg vet mer om akkurat dette i morgen. Etter de fire dagene er det antiterrorpolitiet (på fransk kalt parquet anti terrorist) som avgjør videre fengsling. De vil i så fall bli overført til Paris, forklarer Thibault-Lecuivre til NRK.no.

Advokat John Christian Elden, som tidligere har forsvart «Varg» Vikernes, har sent tirsdag kveld ikke hørt noe fra den pågrepne nordmannen.

- Jeg har bare hørt om saken gjennom media. Det er heller ikke naturlig at han tar kontakt med meg hvis han er mistenkt eller siktet i en sak i Frankrike, sier Elden til NRK.no.

SISTE NYTT

Siste nytt